Топеното сирене е отлично за намазване за сандвичи и е много подходящо за закуска или за бързо хапване. Можете да го приготвите у дома, като въобще няма да отстъпи по вкус на готовото, а качеството ще бъде проверено лично.
Продукти:
Извара - 500 g;
Яйце - 1 бр.;
Сода бикарбонат - 1/2 ч.ч.;
Сол - 1 чаена лъжичка;
Масло - 100 г;
Черен пипер (по желание и на вкус)
Като начало отбелязваме, че изварата за приготвяне на топено сирене трябва да е мека и влажна, сухата не е подходяща, защото няма да ви позволи да получите желаната консистенция на готовия продукт. В същото време съдържанието на мазнини в изварата няма особено значение.
Метод на готвене:
Прехвърлете изварата в дълбока купа, добавете суровото яйце, сол, сода бикарбонат и разбъркайте до гладкост. Най-добре е да използвате потапящ се блендер за това.
В получената маса добавете омекналото до стайна температура масло и разбъркайте всичко отново, за да не останат бучки от изварата.
Сварете вода в тенджера, която е по-широка от съда с изварената маса. След това трябва да намалите котлона до минимум и да поставите съда с изварената маса на водна баня. Разбърквайки непрекъснато, доведете масата до тънка, вискозна консистенция. Разбъркайте по-добре с дървена шпатула. Трябва да направите това някъде в рамките на пет минути и доста бързо.
Веднага щом сиренето стане вискозно и започне да се отделя от стените на съда, извадете съда от водната баня. Докато все още не е замръзнало, можете да добавите към него не само червен пипер, но и сок от чесън, билки, нарязана шунка, маслини, сушени домати или гъби, тоест онези подправки и пълнители, които харесвате.
Изсипете готовото сирене в съдове, предварително намазани с масло, оставете го да изстине и охладете, покрити с капак или стреч фолио. Дръжте го на студено поне 3-4 часа, като е по-добре да го поставите през нощта. През това време готовият продукт придобива познатата консистенция на топено сирене – нежна, леко разтеглива. Домашното топено сирене се съхранява добре в хладилник за около две седмици.