Археолозите са открили "значима" религиозна реликва, украсена с християнски мотиви, скрита в мраморно светилище на ранна църква, разкопана в Австрия.

Учени откриха библейска сцена, в която Мойсей получава 10-те заповеди от Бог на планината Синай върху ковчег от слонова кост на 1500 години. Кутията също е гравирана с изображения на светци и възнесението на Христос, пише DailyMail.

Кръглата кутия от слонова кост е важен артефакт, тъй като предметите от ранното християнство са изключително редки. Отбелязва се, че възрастта на християнската вяра е около 2 хиляди години. Според изследователите в света са направени само 40 подобни открития, като последният подобен артефакт е намерен преди около 100 години.

Цял екран
Снимка: University of Innsbruck

„Това се случва само веднъж в живота на един археолог като учен“, казва водещият археолог Джералд Грабхер.

Той предполага, че намерената реликва е създадена по-малко от 100 години след като римският император Константин I Велики приема християнството. Именно той издава Миланския едикт през 313 г. пр. н. е., който легализира християнството като религия.

Цял екран
Снимка: University of Innsbruck

След това император Теодосий прави християнството официална религия на Римската империя.

Отбелязва се, че кутията от слонова кост е открита при разкопки на раннохристиянска църква в Южна Австрия. Този район в миналото е принадлежал на Римската империя, а църквата вероятно е била езическо светилище още по-рано. 

Екипът намери запечатващ камък в ниша, където някога е стоял олтарът. Именно там е открита кутията. За съжаление артефактът е счупен на парчета, но някога е бил напълно кръгъл и също е снабден с метална закопчалка.

Според учените този предмет е бил най-свещената част от църквата и остава неясно защо не е бил взет преди църквата да бъде изоставена.

Изследователите казват също, че кутията изобразява Моисей и Христос. Сцената вероятно показва как Моисей получава заповеди от Бог или разделя водите на Червено море. Друга сцена върху ковчега изобразява изображение на Исус, който се издига от гробната си камера след разпъването му.