Kато момче принц Хари е наблюдавал как играч на поло спасява живота на крал Чарлз III - и в по-късен етап от живота си споменът е предизвикал неговата собствена драматична намеса.

Херцогът на Съсекс описва в мемоарите си Spare, че баща му е изглеждал така, сякаш е заспал, след като е бил хвърлен от коня си, докато е играл този популярен сред следващите поколения кралски особи спорт.

Всъщност обаче кралят си бил глътнал езика и се наложило друг играч да го забележи, преди дихателните му пътища да бъдат отпушени и той да може да диша отново, пише NewsWeek.

„Неотдавна имах преживяване, което ме накара да мисля, че carpe diem е нещо повече от празни приказки“, пише Хари в мемоарите си.

„Една пролет, когато играех поло в Бразилия, за да събера пари за „Сентебале“ (африканската благотворителна организация на Хари за младите хора в Лесото и Ботсвана), видях как един играч падна тежко от коня си. Като момче бях виждал как баща ми пада по същия начин. Спомням си, че си помислих: Защо татко хърка? И тогава някой изкрещя: Той си е глътнал езика!“

„Един бързо мислещ играч скочи от коня си и спаси живота на баща ми. Спомняйки си този момент, подсъзнателно бях постъпил по същия начин: скочих от коня си, изтичах до човека, извадих му езика.“, споделя Хари.


Tim Graham Photo Library via Getty Images

Драмата с Чарлз се разиграва само четири години след като Хари и Уилям загубиха майка си в автомобилна катастрофа в Париж на 31 август 1997 г.

Това обаче не е първият инцидент на краля, свързан с полото, тъй като през 1990 г. той чупи дясната си ръка на две места.

В книгата Spare Хари описва как заради подобни наранявания Чарлз е трябвало да прави стойки на глава, за да си помогне да изправи гърба си.

„Предписани от неговия физиотерапевт“ - пише той, - „тези упражнения бяха единственото ефективно средство срещу постоянната болка във врата и гърба на Па“.

„Предимно стари травми от поло. Изпълняваше ги ежедневно, само по боксерки, подпрян на вратата или висящ на лоста като опитен акробат.“