Пуйките често се озовават в центъра на трапезата ни — точно както много други домашни птици, класифицирани като част от т.нар. домашни пернати. Разчитаме на тези животни за различни продукти — от постелки и облекло до, най-често, храна. Яйцата, в частност, са основен елемент в много хранителни режими. Но това ни наведе на въпроса: защо не ядем пуешки яйца?

В дивата природа, женската пуйка си прави гнездо на земята, на защитено място в гората. След това започва около двуседмичен период на снасяне, по време на който снася по едно яйце на всеки 24 до 32 часа, като обикновено се събира гнездо от 9 до 13 яйца.

Това е напълно достатъчно за една нова пуешка майка, която излиза от време на време да се храни между снасянията, за да има сили да мъти яйцата си успешно. За фермерите обаче, това не е достатъчно.

Защо не ядем пуешки яйца?
Само в САЩ има около 2 500 ферми за пуйки. Това означава много пуйки — и, предполага се, много яйца. Но тези яйца не влизат в търговската мрежа, просто защото не си струва.

Една здрава кокошка може да снася почти всеки ден, което прави скромния 32-часов цикъл на пуйката да изглежда доста неефективен. Освен това, пуйките започват да снасят на седем месеца, докато кокошките достигат полова зрялост за около пет месеца. Всичко това прави пуйките много по-непривлекателни за фермерите, които се стремят да произвеждат и продават яйца.

Отглеждането им не е евтино – те се нуждаят от повече пространство и храна, за да растат. Затова не са финансово изгодни за яйчната индустрия в сравнение с други домашни птици.

Ядливи ли са пуешките яйца?
Да, пуешките яйца са ядливи. Според изданието Modern Farm, те имат вкус много близък до кокошите яйца, но са малко по-големи, с по-дебела черупка и по-здрава мембрана.

С леко по-голям размер, по-здрава мембрана и по-дебела черупка, пуешкото яйце всъщност е съвсем нормално, макар и по-скъпо за отглеждане. Същото обаче не може да се каже за яйцата от пингвини.

Според Робърт Хедланд, старши сътрудник в Полярния изследователски институт „Скот“ към Университета в Кеймбридж, вкусът на яйцето от пингвин е придобит – леко рибен, тъй като пингвините се хранят основно с крил.

Доналд Морисън от Фолкландските острови казва, че става страхотна павлова, но варените яйца са наистина впечатляващи.

Ако свариш кокоше яйце, получаваш приятно бяло овалче. Ако свариш яйце от пингвин, се озоваваш пред призрачно бяла сфера, която частично прикрива оранжевото жълтъково кълбо. Причината е в съотношението на гликопротеини. Докато кокошите яйца са богати предимно на овалбумин, пингвинските яйца съдържат 25% пиналбумин – белтък, който им помага да оцелеят в ледените температури на полярните региони.

Превод: GlasNews.bg