В края на тази седмица милиардерът Джаред Айзъкман, изпълнителен директор и основател на компанията за обработка на плащания Shift4 Payments, прекара 10 минути, носейки се във вакуума на космоса извън капсула на SpaceX. Той е част от първото по рода си изцяло цивилно излизане в открития космос – три години след като ръководи мисия на SpaceX през 2021 г. като командир на първата в света изцяло цивилна мисия, достигнала орбита.

И двете частни космически мисии бяха финансирани с неразкрити суми от Айзъкман, чието нетно богатство се оценява на 1,9 милиарда долара, според Forbes.

Милиардер излетя със SpaceХ за първата частна разходка в открития Космос

„Реших, че ще отида в космоса, когато бях на 5 години“, казва Айзъкман пред CNBC Make It през 2021 г.

Сега 41-годишният милиардер е опитен пилот, който през 2009 г. постави световен рекорд за най-бърз околосветски полет с лек реактивен самолет. Той е дългогодишен застъпник за разширяването на частната космическа индустрия, която според него може да доведе до „свят, в който всеки може да се впусне сред звездите“.

Тийнейджър-предприемач, превърнал се в милиардер и цивилен астронавт
 
Като тийнейджър компютърните умения на Айзъкман му помагат да намери работа като ИТ консултант в компания за обработка на плащания, което го кара да напусне гимназията. В рамките на месеци 16-годишният предприемач решава да създаде конкурентна компания, като опростява процеса за клиентите си, давайки възможност на собствениците на компании да попълват заявките си онлайн.

Той използва чек от 10 000 долара от дядо си като първоначален капитал и създава офис в мазето на дома си от детството.

Сред първите му служители са неговия приятел Брендън Лаубер, който беше главен технологичен директор на Shift4 до миналата година, и бащата на Айзъкман, който преди това е работил за компания за домашна сигурност.

Shift4 стана публична през юни 2020 г., като пазарната ѝ стойност към петък следобед е $7,4 милиарда. Базирана в Сентър Вали, Пенсилвания, компанията има над 2000 служители в САЩ.

„Просто няма начин на тази възраст да си представите, че един ден компанията ще струва милиарди долари, казва Айзъкман, връщайки се към старта на компанията. „Един от най-добрите моменти в началото е, когато осем души в мазето ядат китайска храна и всички споделят знания, споделят успехите и провалите си и се учат заедно.“

Да полетиш, за да се излекуваш от бърнаута
Непрекъснатата работа, за да стартира бизнеса си на толкова ранна възраст, поставя Айзъкман на ръба на ранното прегаряне. Запален по самолетите от малък, в 20-те си години той се записва на курсове за пилот, за да се отърси малко от бърнаута.

През 2009 г. Айзъкман поставя световен рекорд, правейки околосветска обиколка с Cessna Citation CJ2 за малко под 62 часа – около 20 часа по-малко от предишния рекордьор. Три години по-късно той основава Draken International - компания, която обучава студенти-пилоти за Военновъздушните сили на САЩ. Той я продава на инвестиционната компания Blackstone Group през 2020 г. за „деветцифрена сума“, според Forbes.

С разрастването на частната космическа индустрия Айзъкман изследва възможностите да издигне хобито си до по-големи висоти, като през 2007 г. започва да чука на вратата на SpaceX и някои други частни аерокосмически компании.

Шансът идва през 2021 г., когато той прекарва три дни в орбита, командвайки четиричленен екипаж. По време на петдневното си пътуване тази седмица той трябваше да облече скафандър и да напусне капсулата, пише profit.

„Аз съм супер късметлия в живота“, каза Айзъкман преди космическата разходка, изтъквайки как тийнейджърският му стартъп от мазето се е превърнал в истинска империя.“

Той добави: Вкъщи всички имаме много работа за вършене, но оттук – Земята изглежда като перфектен свят.