Жител на Дупница сподели в социалните мрежи странна птица, която кацнала на прозореца му. "Каква може да е?", пита свои съграждани Валери Николов.

Запознати дадоха отговор на въпроса на мъжа. "Мускусна патица", казаха някои.

Мускусната патица е разпространена в Южна Америка, откъдето произхожда и се среща в диво състояние, пише AgriBg. Издръжлива е на различни климатични условия. Нарича се още няма патица и турска патица, пише пък сайта "Птицевъди".

Този вид патица използва много добре растителните фуражи, но е взискателна към храненето и отглеждането. Може да се отглежда и без водоеми. Месото й е висококачествено и по вкус се доближава до месото на дивата патица. В луксозните ресторанти се сервира като деликатес.

Мускусната патица се кръстосва с пекинската, но потомството е безплодно. Получените хибриди са пригодни за угояване за черен дроб.

У нас мускусната патица се среща в доста лични стопанства.

Някои коментиращи се пошегуваха. "Птеродактил е!", написа един потребител, друг пък каза, че е "разработка на военните". Някои спекулираха, че патицата е избягала някъде. Авторът помоли ако някой има повече информация как помогне на птицата, да сподели.

Снимки: Валери Николов