Скаридите са от онези храни, които ни карат да си мечтаем за морето и лятото. Те се приготвят бързо, съчетават се с много вкусове и успяват едновременно да изглеждат изискано, но и да са достъпни. Независимо дали са леко запечени с чесън, добавени към паста или салата, скаридите винаги внасят щипка настроение и изискан вкус.

Освен че са вкусни и леки, скаридите имат и изненадващо богат хранителен състав. Те са бедни на калории, но същевременно засищащи. В една сравнително малка порция се съдържат редица важни витамини и минерали, които подпомагат нормалната работа на организма.

Сред ценните им качества е и това, че са отличен източник на йод – минерал, от който невинаги си набавяме достатъчно. Йодът е важен за правилната функция на щитовидната жлеза и за доброто състояние на мозъка, а чрез скаридите може лесно да го включим в менюто си. Освен това те съдържат и полезни омега-3 мастни киселини, които са добре познати с благоприятното си действие върху сърцето.

Често скаридите биват подценявани заради съдържанието си на холестерол, но много изследвания показват, че за повечето хора това не е повод за притеснение. Оказва се, че хранителният холестерол има много по-малко влияние върху нивата на холестерола в кръвта, отколкото се е смятало преди. Организмът сам регулира този баланс, като черният дроб произвежда по-малко холестерол, когато приемаме повече с храната.

Проучванията показват, че повечето храни с високо съдържание на холестерол обикновено съдържат и много наситени мазнини, но скаридите са изключение от правилото. Те съдържат холестерол, но не идват „в пакет“ с големи количества вредни мазнини, което ги отличава от много други животински продукти.

Един от най-ценните компоненти в скаридите е мощен антиоксидант – астаксантин. Той идва от водораслите, с които се хранят скаридите, и е причината за характерния им розовеещ цвят.

Астаксантинът е известен със способността си да помага на организма да се защитава от възпаления, като ограничава вредното действие на свободните радикали върху клетките. Някои изследвания показват, че може да подпомага здравето на кръвоносните съдове и да укрепва артериите, което намалява риска от сърдечни проблеми.

Има данни и че астаксантинът може да повишава нивата на т.нар. „добър“ HDL холестерол, който е важен, за да имаме здраво сърце. Освен това по-нови научни анализи предполагат, че този антиоксидант има и благоприятно влияние върху мозъка.

 Благодарение на противовъзпалителните си свойства той може да предпазва мозъчните клетки от увреждане, което е свързано с развитието на заболявания като Алцхаймер.

Въпреки полезните си свойства, скарадите трябва да се консумират с внимание, защото са сред най-честите хранителни алергени, редом с рибата, фъстъците, ядките, млякото, пшеницата и соята, пише puls.

Причината за алергия към скариди е определен протеин, който се съдържа в тях, но има и други вещества, които могат да отключат реакция. При някои чувствителни хора дори миризмата или изпаренията при готвене могат да предизвикат реакция.

Хората, които нямат алергия, могат да се наслаждават на скаридите във всичките им вариации – като леко предястие, на тиган с лимон и чесън, като част от ризото или паста, или в свежи салати. Както при всяка храна, ключът е в умереността, казват специалистите.