Гергьовден, честван на 6 май, е един от най-важните и почитани празници в българския народен и православен календар. Това е денят, в който отдаваме почит на Свети Георги Победоносец – покровител на армията, храбростта, пастирите и стадата. Освен религиозното и историческо значение, Гергьовден носи дълбоки символи на пролетното пробуждане, възраждането на природата и надеждата за плодородна и щедра година.

Празникът се отбелязва с много радост, събиране на семейства, посещения при роднини и приятели, песни, танци и, разбира се, богата трапеза. Гергьовденската маса е не просто въпрос на вкус – тя е част от живата традиция, вплетена в българската култура от векове. Храната се приготвя с особено внимание, вдъхновение и уважение към обредността – всяко ястие има свое място и символика.

Какви са задължителните блюда, без които не минава Гергьовден? Какво се слага на масата, за да бъде годината здрава, богата и благословена? Отговаряме на тези въпроси с подробно ръководство за празничната трапеза – от обредния хляб и агнешкото месо до зелените салати и традиционните десерти.

1. Агнешко месо – царят на Гергьовденската трапеза

Най-характерното и символично ястие за Гергьовден е печеното агне. Според народната традиция, агнето се принася в жертва в чест на Свети Георги, който е покровител на овчарите и стадата. Това е обредна храна, чиято подготовка често започва още от предния ден.

Популярни варианти:

  • Цяло печено агне – пълнено с дроб сарма, ориз, пресен лук, джоджен и подправки, бавно изпечено в пещ или фурна.
  • Агнешка дроб сарма – задължително присъства в менюто, често като гарнитура или самостоятелно ястие.
  • Агнешка курбан чорба – ароматна супа с месо, ориз, корени и билки, която традиционно се вари на открито в големи казани за празника в някои региони.

Гергьовден е! Ден на храброст и личен празник на хиляди българи

Снимка: iStock

2. Пресен хляб и обредни пити

На Гергьовден на трапезата се поставя домашно изпечена пита или хляб, често украсена с тестени фигурки – овчици, кръстове или класове. Нарича се за здраве, плодородие и късмет. Питата може да бъде:

  • Обикновена бяла питка, омесена с мая;
  • Содена питка с кисело мляко и сирене;
  • Погача с масло и яйца за по-пищен вид.

3. Млечни продукти и зелени подправки

Гергьовден бележи края на великденските пости, затова на трапезата се включват сирене, кисело мляко, масло, често домашни. В народните вярвания зеленото – символ на живота и природата – също има важно място.

Не пропускайте:

  • Салата с коприва, лапад или спанак;
  • Плънка с пресен джоджен, зелен лук и ориз в агнешкото;
  • Сирене с пресен чесън или зелени подправки.

4. Яйца и зелена салата

Още останали от Великден, шарените яйца често се включват и на Гергьовден. Те символизират живота и възкресението. Комбинират се с:

  • Зелена салата с репички, краставици и пресен лук;
  • Салата с айсберг, рукола или маруля.

Зеленината е важна – тя символизира новото начало, а в някои региони дори се слагат венци от свежи билки на масата.

Красиви пожелания за имениците на Гергьовден

Снимка: iStock/Getty Images

5. Питиета и десерти

Празник без наздравици не е пълен. За Гергьовден се сервират:

  • Домашно червено вино – в чест на плодородието;
  • Ракия или мастика – според регионалните традиции.

За десерт:

  • Печена баница със сирене или тиква;
  • Домашен сладкиш с орехи, мед или локум;
  • Плодове – ябълки, круши или сезонни ягоди.

6. Регионални ястия

Различните краища на България имат свои уникални добавки към празничната трапеза:

  • В Родопите: качамак с масло и сирене, както и чеверме на открит огън;
  • В Северна България: агнешко с лапад и чесън, готвено в глинен съд;
  • В Странджа: пълнени чушки с агнешки дреболии и ориз;
  • В Тракия: винен кебап с агнешко и вино.

Символика на трапезата

Храната за Гергьовден не е само наслада, а обред, чрез който хората благодарят за плодородието, здравето и благословението на Свети Георги. Вярва се, че каквото има на масата на този ден, такова ще е цялата година – изобилна, вкусна и благословена.

Финални съвети

  • Сервирайте на бяла покривка, украсена с цветя или венци от зеленина.
  • Не забравяйте късмета в питата – сребърна пара или орех, който носи щастие.
  • Съберете близките – Гергьовден е семеен празник на общност, надежда и родова памет.

Честит Гергьовден! Нека трапезата ви е богата, а годината – здрава и благословена!

от екипа на GlasNews.bg

Заглавна снимка: ЕМО ЕТЪР