Гергьовден, честван на 6 май, е един от най-важните и почитани празници в българския народен и православен календар. Това е денят, в който отдаваме почит на Свети Георги Победоносец – покровител на армията, храбростта, пастирите и стадата. Освен религиозното и историческо значение, Гергьовден носи дълбоки символи на пролетното пробуждане, възраждането на природата и надеждата за плодородна и щедра година.
Празникът се отбелязва с много радост, събиране на семейства, посещения при роднини и приятели, песни, танци и, разбира се, богата трапеза. Гергьовденската маса е не просто въпрос на вкус – тя е част от живата традиция, вплетена в българската култура от векове. Храната се приготвя с особено внимание, вдъхновение и уважение към обредността – всяко ястие има свое място и символика.
Какви са задължителните блюда, без които не минава Гергьовден? Какво се слага на масата, за да бъде годината здрава, богата и благословена? Отговаряме на тези въпроси с подробно ръководство за празничната трапеза – от обредния хляб и агнешкото месо до зелените салати и традиционните десерти.
1. Агнешко месо – царят на Гергьовденската трапеза
Най-характерното и символично ястие за Гергьовден е печеното агне. Според народната традиция, агнето се принася в жертва в чест на Свети Георги, който е покровител на овчарите и стадата. Това е обредна храна, чиято подготовка често започва още от предния ден.
Популярни варианти:
- Цяло печено агне – пълнено с дроб сарма, ориз, пресен лук, джоджен и подправки, бавно изпечено в пещ или фурна.
- Агнешка дроб сарма – задължително присъства в менюто, често като гарнитура или самостоятелно ястие.
- Агнешка курбан чорба – ароматна супа с месо, ориз, корени и билки, която традиционно се вари на открито в големи казани за празника в някои региони.
Гергьовден е! Ден на храброст и личен празник на хиляди българи
Снимка: iStock
2. Пресен хляб и обредни пити
На Гергьовден на трапезата се поставя домашно изпечена пита или хляб, често украсена с тестени фигурки – овчици, кръстове или класове. Нарича се за здраве, плодородие и късмет. Питата може да бъде:
- Обикновена бяла питка, омесена с мая;
- Содена питка с кисело мляко и сирене;
- Погача с масло и яйца за по-пищен вид.
3. Млечни продукти и зелени подправки
Гергьовден бележи края на великденските пости, затова на трапезата се включват сирене, кисело мляко, масло, често домашни. В народните вярвания зеленото – символ на живота и природата – също има важно място.
Не пропускайте:
- Салата с коприва, лапад или спанак;
- Плънка с пресен джоджен, зелен лук и ориз в агнешкото;
- Сирене с пресен чесън или зелени подправки.
4. Яйца и зелена салата
Още останали от Великден, шарените яйца често се включват и на Гергьовден. Те символизират живота и възкресението. Комбинират се с:
- Зелена салата с репички, краставици и пресен лук;
- Салата с айсберг, рукола или маруля.
Зеленината е важна – тя символизира новото начало, а в някои региони дори се слагат венци от свежи билки на масата.
Красиви пожелания за имениците на Гергьовден
Снимка: iStock/Getty Images
5. Питиета и десерти
Празник без наздравици не е пълен. За Гергьовден се сервират:
- Домашно червено вино – в чест на плодородието;
- Ракия или мастика – според регионалните традиции.
За десерт:
- Печена баница със сирене или тиква;
- Домашен сладкиш с орехи, мед или локум;
- Плодове – ябълки, круши или сезонни ягоди.
6. Регионални ястия
Различните краища на България имат свои уникални добавки към празничната трапеза:
- В Родопите: качамак с масло и сирене, както и чеверме на открит огън;
- В Северна България: агнешко с лапад и чесън, готвено в глинен съд;
- В Странджа: пълнени чушки с агнешки дреболии и ориз;
- В Тракия: винен кебап с агнешко и вино.
Символика на трапезата
Храната за Гергьовден не е само наслада, а обред, чрез който хората благодарят за плодородието, здравето и благословението на Свети Георги. Вярва се, че каквото има на масата на този ден, такова ще е цялата година – изобилна, вкусна и благословена.
Финални съвети
- Сервирайте на бяла покривка, украсена с цветя или венци от зеленина.
- Не забравяйте късмета в питата – сребърна пара или орех, който носи щастие.
- Съберете близките – Гергьовден е семеен празник на общност, надежда и родова памет.
Честит Гергьовден! Нека трапезата ви е богата, а годината – здрава и благословена!
от екипа на GlasNews.bg
Заглавна снимка: ЕМО ЕТЪР