Независимо дали пресни скилидки, сушен или напоен с масло чесън, редовното му добавяне към вашата диета има благоприятен ефект върху тялото. Този зеленчук помага да се поддържат нивата на кръвната захар и холестерола под контрол.

Science alert пише, че мета-анализ на 22 проучвания, включително 29 рандомизирани контролирани проучвания, проведени от учени от Югоизточния университет и университета Xizang Mingzu в Китай, потвърждава, че яденето на чесън е свързано с намаляване на нивата на глюкозата и някои видове мастни молекули.

Глюкозата и липидите са ключови хранителни вещества за тялото, осигуряващи му енергия. Редица фактори, свързани с начина на живот, от консумация на алкохол до упражнения, също могат да повлияят на нивата на захар и мазнини в тялото ви.

Чесънът отдавна се свързва с доброто здраве и преди това е бил свързван в отделни проучвания с регулирането на липидния метаболизъм и нивата на глюкозата.

Разглеждайки резултатите от проучването като цяло, екипът потвърждава, че ефектите на чесъна са положителни. Тези, които са включили чесън в диетата си, са имали понижение на нивата на кръвната захар, което показва по-добър дългосрочен контрол на глюкозата, увеличаване на количеството на така наречения „добър“ холестерол под формата на липопротеини с висока плътност (HDL) и намаляване на количеството на така наречения "лош" холестерол или липопротеин с ниска плътност, както и понижаване на нивата на общия холестерол. Интересното е, че това няма ефект върху нивата на триглицеридите.

Що се отнася до причините за тази връзка, смята се, че различните активни съставки в чесъна помагат по различни начини, включително намаляване на оксидативния стрес, вид клетъчно износване, което може да доведе до проблеми като сърдечно-съдови заболявания.

Чесънът също съдържа антиоксидантно съединение, наречено алиин, което преди това е било свързвано с контрола на кръвната глюкоза, липидите и микробиома на червата. Вероятно комбинацията от тези ефекти е довела до получените резултати.

Превод: GlasNews.bg