Изследователят на дълголетието Дан Бютнер, който изучава общности от столетници, вярва, че тайната на здравословното остаряване може да се крие в менюто ни за закуска.
Ученият, който е въвел термина „Сини зони“, е открил изненадваща закономерност. На места като Окинава, Япония, и Сардиния, Италия, хората не просто живеят по-дълго – те са и по-здрави, а ключът може да се крие в това, което ядат първо сутрин.
Правилната закуска
„Имаме поговорка: „Закусвай като крал, обядвай като принц и вечеряй като просяк“, обяснява Бютнер в интервю за Make It. Интересното е, че тази древна мъдрост се оказва с научна основа.
Изследването на Бютнер показва, че хората в сините зони имат различен хранителен режим. „В сините зони хората ядат най-много храна на закуска, след това ядат по-малки порции през целия ден, често вечерят рано и след това не ядат до закуска на следващия ден“, казва експертът.
Този подход по същество създава естествено периодично гладуване, с 12 до 16 часа между последното хранене за вечерта и закуската. Това дава време на тялото ви да се възстанови и детоксикира.
Бютнер е критичен към типичната американска закуска. „Хората трябва да избягват повечето неща, които се продават в САЩ като храни за закуска, особено сладкиши със захар, кисели млека и мюсли“, предупреждава изследователят.
Горните продукти, макар и често рекламирани като здравословни, често съдържат прекомерни количества захар, изкуствени добавки и преработени вещества, което може да доведе до резки скокове в нивата на кръвната захар, което провокира чувство на глад.
Бютнер предлага радикално преосмисляне на първото хранене за деня. Ключовите храни, които той препоръчва, са:
Бобът е основен източник на протеини и фибри;
Зеленчуци (пресни или задушени) - богати на витамини и антиоксиданти;
Оризът е сложен въглехидрат;
Плодовете са източник на микроелементи и глюкоза;
Мисо е традиционна японска супа;
Овесените ядки са пълнозърнеста зърнена закуска, богата на фибри.
Бютнер не се ограничава само с теоретични препоръки – той лично прилага на практика това, което проповядва. „Често започвам деня си с яхния от зеленчуци и боб“, споделя експертът.
Неговият подход не се основава на тенденции, а на вековна практика в общности, постигнали рекордно дълголетие: „Насърчавам всеки, който чете това, да опита да яде яхния минестроне или ориз с боб за закуска в продължение на една седмица и да види как ще се почувства.“