Похапването може да бъде най-приятната част от ежедневната ни диета, така че балансирането на хранителните вещества и вкуса между храненията е от ключово значение.

„Текат ми слюнки, когато си помисля па този въпрос, защото, нека си признаем, кой не обича да похапва?“, казва кардиологът Дейвид Субгир. Специалистът сподели пред EatingWell кои са любимите му закуски, които препоръчва на своите пациенти. 

Хумус със зеленчуци

Няма нищо по-хубаво от тази хрупкава закуска с кремообразен сос. Здравословен заместител на типичната комбинация от чипс и дип е алтернатива с високо съдържание на фибри като хумус и зеленчуци.

„Хумусът обикновено се прави от нахут, боб или леща, които съдържат фибри, които помагат за понижаване на LDL (липопротеини с ниска плътност) холестерол“, обяснява Субгир. „Зеленчуците също съдържат фибри и здравословни витамини и минерали.“

За задоволителна закуска комбинирайте хумус с нарязани пресни зеленчуци като моркови, чушки или краставици.

Тост с авокадо



Тостът с авокадо може да бъде лека закуска или здравословна закуска, ако търсите нещо, което може да ви накара да се чувствате сити до следващото ви хранене. Кардиологът обяснява защо това ястие е особено полезно за сърцето.

„Авокадото съдържа здравословни мазнини, включително 5 грама мононенаситени мазнини на една трета от средно авокадо, което може да поддържа здравето на сърцето чрез понижаване на нивата на LDL или лошия холестерол в кръвта“, казва той. "Здравословните мазнини от авокадото, комбинирани с фибрите от филийка пълнозърнест хляб, са печеливша комбинация за здравето на сърцето."

Смес на ядки с черен шоколад



Може да се изненадате да видите шоколад в този списък, но черният шоколад в комбинация с шепа ядки е еднакво вкусен и питателен.

„Ядките, като орехи и бадеми, съдържат ненаситени мазнини, а черният шоколад съдържа полифеноли, като флаваноли и катехини“, обяснява Сабгир. „Консумацията както на здравословни ненаситени мазнини, така и на полифеноли е свързана с намален риск от сърдечно-съдови заболявания.“

В допълнение към своите полезни за сърцето свойства, полифенолите също имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, както е показано в скорошно проучване, публикувано в списание Nutrition. Освен това ядките са добър източник на растителни протеини, което прави тази закуска еднакво здравословна, засищаща и вкусна.