Климатичните промени вече се отразяват не само на времето, но и храната ни. Един от засегнатите продукти са лютите чушки. Земеделските производители прилагат различни методи за спасяването им.
„Отглеждаме ги във вече създадена среда, която наподобява техните условия в природата. Гледаме ги в оранжерии, имаме напоителни системи, подхранваме почвата с микроорганизми”, обяснява Александър.
Климатолозите вече наблюдават как екстремните температури и променливите метеорологични условия засягат добивите.
„Лютите чушки са топлолюбива култура, но прекомерните горещини водят до изсушаване на цветовете и увяхване на растенията. Липсата на влага забавя растежа, намалява продукцията и прави растенията по-уязвими към вредители и болести”, обясни за Нова климатологът Георги Стефанов.
„В момента има голям проблем с вноса на люти суровини и затова сме ние в България, за да отглеждаме родно производство, в което знаем какво има вложено”, казва Александър.
Според експертите заради промените в климата традиционните ястия ще се променят, а вкусът им ще остава само в спомените.
Прочетете още
- 22:30 Тишина, която крещи: 16-годишният Виктор беше открит мъртъв
- 09:00 Младежи демонстрират пренебрежение към забраната за тротинетки в Карлово СНИМКИ
- 21:00 Мъртвец се обърна към убиеца си чрез изкуствен интелект в съда: какво му каза? ВИДЕО
- 08:00 9 май – между грохота на победата и тишината на надеждата