Какво може да се намери по-често в хладилника ви - масло или маргарин? А знаете ли каква е разликата между двете? Отговорът дава ASAP Science. Маслото е млечен продукт, направен от прясна или ферментирала бита сметана или директно от мляко. То маслото съдържа и множество наситени мазнини, отговорни за кардиоваскуларните заболявания – в една лъжичка се крият цели 35 калории.
Маргаринът пък се създава предимно от растителни мазнини, които имат сходен, но и едновременно с това – различен химичен състав спрямо маслото. Съответно – мазнините в него са ненаситени. Поради факта, че маргаринът е създаден от растителни мазнини с по-течна форма, учените използват метод, наречен хидрогенация, за да я втвърдят. Резултатът е формирането на доста вредните трансмазнини.
Те намаляват добрия холестерол и покачват лошия. Дори увеличават риска от развиването на коронарна болест на сърцето. Предимствата на маслото са очевидно, макар и да съдържа наситени мазнини – това е естествен продукт от краве мляко, съдържащ витамин A и E, докато маргаринът не може да се похвали със същото. Истината обаче е, че не е препоръчително да прекалявате нито с маслото, нито с маргарина. Опитайте се да ограничите консумацията им или ги заменете със зехтин.