По данни на Евростат към 2022 година, в България мъжете средно се женят, когато са на 31 години и половина, а жените - 28,6. Оказва се, че българите са едни от първите, които сключват брак. Страната ни е на 7-мо място в тази класация.

Лидер е Турция, където жените се омъжват на средна възраст от 25,6 години. Мъжете в южната ни съседка са единствените на стария континент, които се женят, когато са под 30 години - на 28,6.

Среброто и бронзът в класацията отиват при Полша и Литва. В тези държави си казват "да" средно на 28,4 и 31,1 години, съответно за жените и мъжете.

Преди България в класацията се нареждат още Румъния, Хърватия и Сърбия. В тези страни, както и в Словакия, Грузия и Латвия, жените обикновено се омъжват преди да навършат 30 години.

Последните в класацията са Италия, Франция, Швеция и Испания. В Италия средната възраст за сватба е 33,6 и 36,2 за жените и за мъжете. Французойките слагат булчински рокли средно на 34,3 години, а съпрузите им са с малко над 2 години по-големи.

Шведите съответно 34,5 години за жените и 36,7 за мъжете. Последните в класацията, Испания, са с почти същите показатели.

Снимка: Europe Magazine