За нея е важно да яде в началото на деня, дори и да бърза: това е нейният начин да влезе в активен режим. Затова Арина Липатникова ви предлага 3 любими рецепти за бързи сутрешни гозби – макар и да изглеждат толкова апетитни, сякаш са били мислени в кухнята поне час.

Извара със семена, тахан и мед

Можете да измислите много добавки към изварата. Любимият ми вариант е със заквасена сметана, сусамов тахан, мед и смес от различни семена. Таханът е сусамова паста и важна съставка в близкоизточната кухня. Можете да го купите на пазара или да го замените с всяко ядково масло. Ако не харесвате мед, заменете го с натурални сиропи: агаве, ерусалимски артишок, клен или фурма.

Съставки за 1 порция

Извара 100—120 г
Семена: слънчоглед, тиква, сусам 15-20 г
Заквасена сметана 15% 2 с.л. л.
Тахан 2 ч.л.
Пчелен мед 2 ч.л.
 
Стъпка 1. Ако семената са сурови, загрейте сух тиган и ги запържете до златисто кафяво за няколко минути - това ще ги направи по-ароматни и хрупкави.

Стъпка 2. Поставете изварата в чиния, добавете лъжица заквасена сметана, налейте тахан и мед, поръсете с пържени семена.

Омлет със сирене и билки

Това е любимата ми интерпретация на омлет със сирене: сиренето се топи в кремообразен, солен сос. Отлежалото сирене е най-добро - лесно се натрошава с ръце. Често подходящото сирене се продава във вакуумна опаковка. Съветвам ви да изпържите омлета в масло: така вкусът ще бъде по-ярък и деликатен. Готовото ястие може да се поръси с всякакви ароматни билки, този път взех магданоз и зелен лук.

Съставки за 1 порция

яйца 2 бр.
сирене 30 г
Зеленина 10-15 г
Масло 1 ч.л.
Сол на вкус
Прясно смлян черен пипер на вкус
 
Стъпка 1: Започнете да загрявате тигана. Разбийте яйцата и солта до гладкост с бъркалка или вилица. Зеленината се нарязва на ситно, добавя се към яйцата и отново се разбиват.

Стъпка 2. Разтопете маслото в тиган, изсипете яйцата и билките и намалете топлината до средна. С помощта на силиконова шпатула разбъркайте внимателно за 20 до 30 секунди,  за да помогнете на яйцата да се сварят равномерно.

Стъпка 3. След две минути проверете дали омлетът е стегнал на дъното: ако разклатите тигана, той трябва да се движи свободно. Ако омлетът залепне за тигана, трябва да го задържите по-дълго.

Стъпка 4. Когато омлетът стегне, натрошете сиренето в едната половина. Сгънете на две и гответе още 30-40 секунди.

Стъпка 5. Поставете ястието в чиния и подправете с прясно смлян черен пипер.

Френски кроасан тост с нектарини и крема сирене

Страхотен начин да дадете втори живот на остарелите печива: накиснете ги в яйчена смес и ги изпържете в олио. Можете да превърнете всяка кифличка или кроасан в тази закуска. Като пълнеж можете да използвате всякакви плодове. Обичам ги топли-леко задушени в тиган със захар.

Съставки за 1 порция

Кроасан 1 бр.
Яйце 1 бр.
малък нектарин 1 бр.
Извара 25 г
Мляко 15 мл
Масло 1/2 с.л​ л.
Пчелен мед 1 ч.л.
захар 1,5 ч.л.
 
Стъпка 1: Започнете да загрявате тигана. В купа разбийте яйцата с млякото и половин чаена лъжичка захар до гладкост.

Стъпка 2: Сплескайте кроасана с ръце или точилка. Накиснете получения плосък кроасан в яйчената смес, докато се напои напълно с нея.

Стъпка 3. Разтопете маслото в тиган. Запържете на умерен огън до златисто кафяво, няколко минути от всяка страна. В същото време нарежете нектарина на филийки.

Стъпка 4: Отстранете френския тост от огъня и го поставете в чиния. В  същия тиган се изсипва 1 ч.ч. захар, оставете я да се разтопи и отгоре наредете резени нектарини. Запържете ги по минута от всяка страна.

Стъпка 5. Намажете кроасана с крема сирене, отгоре поставете нектарини и поръсете с мед.