По данни на Националния статистически институт (НСИ) за 2023 г., България е посетена от 12,6 милиона чужди граждани. Най-много са хората, влезли от Турция - 2,2 милиона. Те са последвани от румънци с 2,1 милиона граждани, а с милион по-малко са гърците и украинците.

Повече от половината от посетителите страната ни, приблизително 5,4 милиона, са избрали България като туристическа дестинация с цел почивка или екскурзия.

Най-предпочитаният летен месец, а и като цяло за годината, е август, когато за почивка тук са дошли малко над милион души. От зимните е бил януари, с над четвърт милион туристи. Според последните данни на НСИ броят на всички гости на България за тазгодишния май месец, спрямо май миналата година, се увеличава с 6%, а само на туристите - с 12%.

По региони, най-много са посетителите от Европа - близо 11 милиона. С изключение на съседните държави, най-много ни посещават от Германия, Полша и Обединеното кралство. У нас да дошли и граждани на Австрия, Франция, Италия и Испания.

А накъде най-много пътуват българите?

Справка в НСИ показва, че най-предпочитаната страна от българите е Турция. Съседната ни страна е посетена от повече от 2 милиона българи през 2023 година. На второ място остава другата ни южна съседка - Гърция.

Общият брой на пътуванията на българите е 8,1 милиона. От тях три милиона са били с цел почивка, като най-много българинът е пътувал през август месец. Най-малко са били почивките през януари. Предпочитани места за почивка са предимно европейските страни - Гърция, Турция, Франция и Испания. САЩ и Канада са посетени от малко над 5 хиляди наши съграждани.

Пътуванията със служебна цел са 1,5 милиона, като в тази категория победителят е Гърция с 420 хиляди. През миналата година българи са ходили и до Финландия, Кипър и Русия, както и Украйна.

А вие ще пътувате ли в чужбина това лято?