Турбуленцията е най-неприятната част от летенето за мнозина. И макар че е явление, което се случва изненадващо често, то може да причини тревожност дори и сред по-спокойните пътници.

Често обаче турбуленцията и се разбира погрешно. Защото реално не представлява сериозна заплаха за съвременните пътнически самолети, а повечето наранявания възникват, когато хората не са закопчали коланите си.

Както вече споменахме, с лека турбуленция са се сблъсквали повечето пътници. Силната турбуленция от друга страна е много по-рядка. Някои данни сочат, че тя се случва при един на всеки 50 000 полета. Възможно е обаче в бъдеще да преживяваме повече турбуленции, като причина за това е глобалното затопляне.

Въпреки че това явление е неизбежно, можем да подходим стратегически към избора си на място на борда, за да го усещаме по-малко. Най-подходящите седалки са тези в близост до крилата на самолета, в средната му част. Следващите най-добри места са тези в предната част, докато задните седалки пък са най-засегнати от вятъра, който удря опашката на самолета.

Що се отнася до най-турбулентните полети пък, те могат да бъдат проверени в уебсайта Turbli, който е анализирал около 150 000 маршрута за изминалата година.

Дългото близо 1900 километра разстояние от Сантяго, Чили до Санта Круз, Боливия, е определено за най-турбулентния полет. Веднага след него пък се нарежда маршрутът от Алмати, Казахстан, до столицата на Киргизстан - Бишкек.

Шест от най-турбулентните полети се оказват вътрешни в Япония и Китай, докато европейските, които влизат в челната десетка, са само два. Милано - Женева е най-турбулентният маршрут в Европа (и петият най- турбулентен в света), докато Милано - Цюрих е на десето място.

Ето я и цялата класация от топ 10 на най-турбулентните полети в света според данните на Turbli, цитирани от Independent.

10. Милано (MXP) - Цюрих (ZRH)

9. Сянянг, Китай (XIY) - Чунцин, Китай (CKG)

8. Сянянг, Китай (XIY) - Чънду, Китай (CTU)

7. Осака, Япония (KIX) - Сендай, Япония (SDJ)

6. Ланджоу, Китай (LHW) - Сянянг, Китай (XIY)

5. Милано, Италия (MXP) - Женева, Швейцария (GVA)

4. Токонаме, Япония (NGO) - Сендай (SDJ), Япония

3. Ланджоу, Китай (LHW) - Чънду, Китай (CTU)

2. Алмати, Казахстан (ALA) - Бишкек, Киргизстан (FRU)

1. Сантяго, Чили (SCL) - Санта Круз, Боливия (VVI)