Някои зеленчуци съдържат повече естествена захар от други. Диетолог споделя кои зеленчуци са най-малко сладки, за да ви помогне да контролирате по-добре нивата на кръвната си захар.
 
Плодовете и зеленчуците съдържат естествени захари и нишестета - не е същото като добавените захари в сладкишите и газираните напитки. Естествените храни съдържат и фибри, които забавят усвояването на захарта, както и витамини, минерали и фитонутриенти, пише Eating Well.

Дори с всичките им ползи, си струва да знаете кои зеленчуци имат най-ниско естествено съдържание на захар. Ето списък с 12 нискозахарни зеленчука, които да включите в ежедневната си диета, споделен от диетологът Бианка Тамбурело.

1. Спанак

Съдържание на захар: 0,1 г на 1 чаша суров спанак. Един от най-малко сладките зеленчуци, спанакът е богат на калий, калций, витамини А и С, фолат и други хранителни вещества.

2. Манголд

Съдържание на захар: 0,5 г на 1 чаша сурови листа. Швейцарският манголд е подценен, но много здравословен зеленчук. Съдържа витамини A, C, K и няколко витамина от група B.

3. Целина

Съдържание на захар: 1 г на 2 сурови стъбла. Целината е достъпен и здравословен зеленчук, който е 95% вода и съдържа фибри, калий и витамин К.

4. Маруля

Съдържание на захар: 1 г на 2 чаши листа. Лесно смилаемите марули съдържат антиоксиданта лутеин, който намалява възпалението и поддържа здравето на очите.

5. Броколи

Съдържание на захар: 1,5 г на 1 чаша сурови броколи. Състои се от 90% вода, съдържа калций, магнезий и фибри. Известен е със своите антиоксидантни свойства.

6. Карфиол

Съдържание на захар: 2 г на 1 чаша сурово зеле. Карфиолът е универсален: използва се като основа за пица, смутита и гарнитури. Източник е на калий и витамин С.

7. Гъби

Съдържание на захар: 2 г на 1 чаша сурови гъби. Съдържа калий, фолиева киселина, селен и антиоксиданта бетаин. Поддържа стабилни нива на кръвната захар.

8. Краставици

Съдържание на захар: 3 г на 1 средна краставица. Съдържащи 96% вода, краставиците са чудесен начин за утоляване на жаждата и съдържат магнезий, калций и калий.

9. Тиквички

Съдържание на захар: 3 г на 1 малка сурова тиквичка. Съдържа 95% вода, осигурява на организма минерали и витамини. Добър избор за ястия без нишесте.

10. Патладжан

Съдържание на захар: 3 г на 1 чаша суров патладжан. Съдържа много фибри, калий, фолат и бета-каротин, които тялото преобразува във витамин А.

11. Чушка

Съдържание на захар: 3 г на 1 малка червена чушка. Въпреки сладкия си вкус, има ниско съдържание на захар. Съдържа витамини A, C, E, K, както и калий и магнезий.

12. Зелен фасул

Съдържание на захар: по-малко от 5 г на 1 чаша сварен боб. Богат на фибри, протеини, калий, фолат и витамин C. Чудесен като гарнитура или основа за салати.