Освен със своя безкомпромисен телевизионен образ, Гордън Рамзи е известен в кулинарния свят с майсторството си и с типично британския си подход към класически, богати ястия. Затова може да ви изненада фактът, че любимата му закуска е всичко друго, но не и изискана или трудна за приготвяне. Вместо това, Рамзи многократно е споделял, че започва деня си с обикновена, но питателна купа овесена каша — или, както сам я нарича, porridge.

В онлайн интервю Рамзи се засмял на представата, че всяка сутрин закусва „луксозно, с типична английска закуска или яйца Бенедикт“. Той обяснил, че се храни с прости ястия и избира овесена каша, защото му напомня за майка му и детството му в Стратфорд на Ейвън. Британската овесена каша се приготвя малко по-различно от американската, но основната рецепта е същата — овесени ядки, сварени с вода или мляко. В семейството на Рамзи тя се правела с овес, вода и сол — нищо повече.

Като възрастен, обаче, Рамзи обича да добавя малко повече вкус. В същото интервю той препоръчал да се комбинират банани с бадемово мляко и да се загреят до кипване, преди да се добавят овесените ядки и сушените червени боровинки. Той споделя, че вече не използва банани, а прави овесената си каша с едри овесени ядки, фурми, канела, индийско орехче, бахар и смес от вода и мляко.

А позволява ли си Рамзи по-разточителна закуска?
Като запален маратонец и триатлонист, Гордън Рамзи вероятно цени овесената каша не само като лесна храна, но и като здравословен начин да се зареди с енергия. Тя е богат източник на фибри, протеини и въглехидрати, както и на важни витамини, минерали и антиоксиданти.

Въпреки това, известният готвач не крие, че обича и по-богати закуски. Той дори определя класическата английска закуска като едно от любимите си ястия и част от „последното му меню“. Традиционната версия включва яйца, бекон, наденички, боб, препечен хляб и домати – доста по-разкошна от обикновената овесена каша.

Рамзи е известен и с любовта си към пухкавите бъркани яйца, които приготвя по собствена техника, така че да станат изключително нежни и кремообразни. Освен това не подминава и сладките изкушения – има своя рецепта за хрупкави, тънки английски палачинки, които сервира с лимонова кора, пресни плодове и капка мед.

Превод: GlasNews.bg