Експерти по хотелиерство и ресторантьорство в САЩ (Вашингтон, окръг Колумбия) призовават клиентите да се придържат към стандартен бакшиш за бармани от 20% от общата сума на поръчката. Дискусията се подхранва от намаляващите нива на бакшиши сред по-младите клиенти.
Дебатът за бакшишите на барманите придоби нова актуалност. Според Fox News, представители на хотелиерския сектор забелязват тенденция към по-малка щедрост сред клиентите, особено сред поколението Z. Барманите казват, че това се отразява на доходите и мотивацията им.
Дерек Браун, съосновател на базираната във Вашингтон компания Drink Company, отбеляза, че барманите трябва да получават същия процент бакшиши като сервитьорите.
„Това са 20%, толкова трябва да бъде бакшишът“, каза Браун.
Джонатан Гал, управител на Ranch 616 в Остин, Тексас, добави, че нивата на бакшиши непрекъснато се увеличават.
„Преди беше 15%, после 18%, а сега 20% се е превърнало в стандарт“, подчерта той.
Toast, компания за софтуер за ресторанти, отбелязва, че няма универсална формула. Въпреки това, както е посочено в блога на компанията, общо правило е да се дава бакшиш от 1 до 2 долара за алкохолна напитка, или 15-20% от общата сметка.
„За по-скъпи коктейли или по-големи поръчки е добра идея да се придържате към горната граница от 20%“, отбелязва Тост.
Според експертите, размерът на бакшиша зависи и от няколко фактора - сложността на приготвянето на напитката, качеството на обслужване, времето на деня и взаимодействието между клиента и персонала.
„Ако барманът е внимателен, дава точни препоръки или прекарва повече време с гост, си струва да му благодарите с по-щедър бакшиш“, обясни Тост.
В същото време клиентите се съветват да обмислят обстоятелствата. По време на пиковите часове или щастливите часове, когато барманите работят изключително усилено, експертите препоръчват оставянето на по-големи суми. За редовните клиенти щедрите бакшиши помагат за поддържането на добри отношения с персонала.
Клиентката от Южна Флорида Моника Бабер потвърди, че винаги се опитва да остави около 20%, ако е доволна от услугата.
„Ако услугата е отлична и се отнасят добре с мен, ще се придържам към 20%. Ако е лоша, може да намаля сумата“, каза тя.
Жителят на Сиатъл Джош Лоф каза, че обикновено дава бакшиш от един долар на питие и добавя още един в края на вечерта, ако е доволен от бармана.
„Ако обслужването е добро, мога да дам по два долара на рунд“, каза Лоф.
Тост обаче пояснява, че има случаи, когато по-малките бакшиши или никакви бакшиши са приемливи – например, ако барманът е груб или невнимателен, или ако клиентът не взаимодейства с персонала, както е в баровете на самообслужване.
„Проверете касовата си бележка, за да избегнете двойно даване на бакшиш“, отбелязва компанията.
Прочетете още
- 16:14 Явор Нотев и Карапетков – планирана провокация по делото за Сияна
- 13:19 Това е 18-годишният шофьор, загинал с двамата си приятели в колата-ковчег край Бургас
- 14:00 Шофьор: Страх ме е да катастрофирам - не заради удара, а заради безразличието
- 17:00 На Земята започна магнитна буря - третата за октомври