Природата ни предоставя невероятни ресурси за забавяне на процеса на стареене. Един такъв ресурс е мангото. Наричат ​​го кралят на плодовете с причина, защото освен страхотния си вкус, той е пълен и с хранителни вещества и съединения, които могат да помогнат за забавяне на процеса на стареене. За това пише OnlyMyHealth.

Според USDA, мангото е богат източник на витамини, минерали и антиоксиданти, всеки от които играе важна роля за поддържане на цялостното здраве и забавяне на процеса на стареене.

Витамин Ц

Мангото е чудесен източник на витамин С, мощен антиоксидант, който подпомага производството на колаген, протеинът, който придава еластичност на кожата. С възрастта производството на колаген намалява, което води до появата на бръчки и отпусната кожа. Увеличавайки синтеза на колаген, мангото спомага за поддържане на еластичността и младостта на кожата.

Снимка: Freepik

Витамин А

Мангото съдържа голямо количество витамин А под формата на бета-каротин. Този витамин е необходим за здравето на кожата, тъй като насърчава регенерацията и възстановяването на клетките. Витамин А също помага за намаляване на появата на фини линии и бръчки, като стимулира растежа на нови клетки.

Полифеноли

Мангото е богато на полифеноли, включително мангиферин, който е известен със своите антиоксидантни свойства. Полифенолите предпазват кожата от оксидативен стрес, причинен от свободните радикали – една от основните причини за преждевременно стареене.

Витамин Е

Този мастноразтворим витамин, съдържащ се в мангото, действа като мощен антиоксидант, предпазващ клетките на кожата от увреждане. Витамин Е поддържа хидратацията на кожата и подобрява нейната текстура, правейки я по-гладка и еластична.

Овлажняване и здраве на кожата

Хидратацията е от ключово значение за поддържането на младостта на кожата ви и мангото има голям принос за това. Високото съдържание на вода в мангото помага да се поддържа кожата хидратирана отвътре. Правилната хидратация осигурява оптимално функциониране на клетките на кожата, като допринася за свеж, сияен тен и намалява появата на бръчки.

Снимка: Getty

Противовъзпалителни свойства

Възпалението е основен фактор в процеса на стареене, засягащ не само кожата, но и цялостното здраве. Според проучване, проведено от учени от университета в Хайдерабад, мангото има противовъзпалителни свойства благодарение на съединения като кверцетин, изокверцитрин и мангиферин. Тези съединения помагат за намаляване на възпалението в тялото, което може да намали признаците на стареене и да ви поддържа да се чувствате млади и енергични.

Подобряване на храносмилането

Доброто храносмилане е от съществено значение за цялостното здраве и благополучие. Според проучване на израелски изследователи мангото съдържа амилазни ензими, които помагат за разграждането на въглехидратите, което прави храносмилането по-лесно и по-ефективно. Здравата храносмилателна система гарантира, че тялото ви усвоява ефективно хранителните вещества, което е от решаващо значение за поддържането на здрава кожа.

Снимка: Freepik

Подобряване здравето на очите

Здравето на очите е важен аспект на грациозното стареене и мангото има значителен принос за това. Според Националния институт по здравеопазване, високите нива на витамин А и бета-каротин в мангото поддържат доброто зрение и предпазват от свързана с възрастта дегенерация на макулата, често срещано заболяване сред възрастните хора.

Този материал е само за информационни цели и не съдържа съвети, които могат да повлияят на вашето здраве. Ако имате проблеми, свържете се със специалист.

Превод: GlasNews.bg