Патладжанът, наричан още син домат е растение от род Кучешко грозде на семейство Картофови. Растението дава плод със същото име, който се използва широко като зеленчук в готварството.

Патладжанът е близък роднина на домата и картофа и произлиза от Индия и Шри Ланка. Така повечето хора смятат патладжана за зеленчук, докато технически това е плод.

Любимият гурме продукт е богат на хранителни вещества - витамини и фибри, но в същото време има минимално съдържание на калории.

Но какво точно се крие във фаворита със синьо-виолетово и как той влияе на тялото ни?

Забавя процеса на стареене

Патладжанът дължи характерния си цвят на специален пигмент - антоцианин, който не само помага да го различим от останалите зеленчуци и плодове.

Научните изследвания показват, че антиоксидантният пигмент може да предпази телесните клетки от стареене. Също така, това вещество ефективно защитава мозъчните клетки.

Сервирането на патладжан е малко вероятно да ви направи Бенджамин Бътън или експерт по всички въпроси, но определено ще е от полза за вашето тяло и памет.

Понижава холестерола

Поради високото съдържание на антиоксиданти, патладжанът помага за намаляване на риска от сърдечни и съдови заболявания.

След провеждането на няколко изследвания върху животни учените установили, че холестеролът в кръвта на субектите намалява.

Допринася за отслабване

Високото съдържание на фибри и ниското съдържание на калории в патладжаните им позволява лесно да се впишат в менюто на всяка диетата.

Но си заслужава да се отбележи, че патладжанът не е подходящ за вегани, тъй като изисква задължителна термична обработка.

Освен това патладжанът е засищащ продукт, след който не искаме да ядем по-дълго, пише zdrave.to.

Намалява възпалението

Американски учени откриха, че патладжаните са богат източник на фенолни съединения. Те представляват защита срещу заразяване с бактерии и гъбички.

След като са разгледали няколко разновидности, изследователите откриха, че патладжанът има активен противовъзпалителен и дори противораков ефект.

Патладжан със знак минус

Веднъж след като патладжанът стана "известен", тази слава обаче не му бе от особено полезна. Сякаш световните диетолози обявиха продукта за отровен и вреден за хората.

Според специалистите той съдържа вещества, които пречат на усвояването на калций, унищожават костите и дори правят се сравнява патладжанът с отровен бръшлян.

След това много холивудски красавици просто изключиха някога любимия си продукт от диетата си. Тогава биохимиците обаче защитиха патладжана като опровергаха спекулациите, че той е отровен.

Но все пак как да "неутрализираме" патладжана?

Премахвайте кората

Избягвайте неузрелите плодове

Консумирайте патладжани само добре сготвени.