Месо, млечни продукти и захар, произведени в лаборатория, могат за първи път да бъдат предлагани за консумация от хора във Великобритания в рамките на две години – по-скоро от очакваното. Агенцията по хранителните стандарти на Обединеното кралство (FSA) проучва как да ускори процеса на одобрение за храни, отглеждани в лабораторни условия.

Тези продукти се произвеждат чрез култивиране на клетки в специални химически инсталации.

Британските компании са сред водещите в тази област от научна гледна точка, но се чувстват възпрепятствани от настоящите регулации.

Миналия месец за първи път във Великобритания беше пусната в продажба кучешка храна, произведена от месо, култивирано в лабораторни условия.

Световен опит и регулации

През 2020 г. Сингапур стана първата държава, която разреши продажбата на месо, отглеждано от клетки, за човешка консумация. Три години по-късно Съединените щати последваха примера, а миналата година и Израел даде зелена светлина на тези продукти.

В същото време, Италия и щатите Алабама и Флорида в САЩ наложиха забрани върху продажбата на култивирани храни.

Агенцията по храните на Великобритания работи с експерти от високотехнологични хранителни компании и академични изследователи за разработване на нови регулации. Целта е в рамките на двегодишен процес да бъде извършена пълна оценка на безопасността на два лабораторно отгледани хранителни продукта.

Противоречия около регулациите
Критиците на процеса смятат, че включването на компаниите в изготвянето на новите правила създава конфликт на интереси.

„Компаниите, които помагат на FSA да разработи тези регулации, са тези, които най-вероятно ще се възползват от дерегулацията. Ако това беше друг тип хранителен продукт, щяхме да сме възмутени“, коментира Пат Томас, директор на кампанията Beyond GM.

Министърът на науката лорд Валанс обаче не е съгласен с определението „дерегулация“.

„Това не е дерегулация, а регулиране в полза на иновациите“, заяви той пред BBC News.

„Важно е да направим това разграничение, защото се опитваме да съгласуваме регулациите с нуждите на иновациите, като същевременно намалим бюрокрацията и дублирането на процесите.“

Как се произвеждат лабораторните храни?
Култивираните храни се отглеждат от растителни или животински клетки. В някои случаи това включва генно редактиране с цел подобряване на определени свойства на храните. Привържениците на тази технология твърдят, че тя е по-екологична и потенциално по-здравословна.

Британското правителство насърчава развитието на сектора на лабораторните храни, защото вярва, че той ще създаде нови работни места и ще стимулира икономическия растеж.

Великобритания има силни научни постижения в тази област, но настоящият процес на одобрение е значително по-бавен в сравнение с други държави. Сингапур, САЩ и Израел разполагат с по-бързи процедури.

Примери за иновации
Компанията Ivy Farm Technologies от Оксфорд вече е готова да предлага лабораторно отгледани стекове, произведени от клетки на уагю и абърдийн ангус говеда.

Компанията подаде заявление за одобрение още в началото на миналата година, за да може да продава продуктите си в ресторанти. Изпълнителният директор на Ivy Farm, д-р Харш Амин, заяви, че двегодишният срок за одобрение е твърде дълъг.

„Ако можем да го съкратим до по-малко от година, като същевременно поддържаме най-високите стандарти за безопасност на храните във Великобритания, това би помогнало на стартъп компании като нашата да се развиват.“

Д-р Алиша Греъм от Лондонския Импириъл Колидж разработва алтернатива на захарта, като въвежда ген от горски плод в мая. Процесът ѝ позволява да произвежда големи количества кристали, които придават сладък вкус.

„Не причинява напълняване“, обяснява тя, което го прави потенциален подсладител и здравословна алтернатива в газираните напитки.

Въпреки че продуктът вече е създаден, компанията ѝ MadeSweetly не може да го продава, докато не получи одобрение, пише BBC.

„Процесът на одобрение не е ясен“, казва тя. „Това са нови технологии, които са трудни за регулиране. Но това означава, че нямаме ясен път за одобрение на продуктите, а това е, което бихме искали.“

Бъдещето на лабораторните храни
FSA планира да завърши пълната оценка на безопасността на два лабораторно отгледани хранителни продукта в рамките на следващите две години.

Професор Робин Мей от агенцията обяснява, че работата с компании и учени цели да гарантира безопасността на продуктите.

„Процесът може да бъде доста сложен, а разбирането на науката зад него е критично, за да сме сигурни, че храните са напълно безопасни преди одобрението им“, казва той.

Но според Пат Томас тези високо технологични храни може да не са толкова екологично чисти, колкото твърдят компаниите, тъй като за производството им е необходима значителна енергия. Освен това, някои предполагаеми здравословни ползи могат да бъдат преувеличени.

„Лабораторно отгледаните храни са в крайна сметка силно преработени храни, а ние живеем в епоха, в която се опитваме да намалим консумацията на такива продукти поради здравословни рискове“, коментира тя.

„Освен това, тези ултрапреработени храни никога досега не са били част от човешката диета.“