Мостовете могат да бъдат дълги и високи, но знаете ли, че могат да бъдат и кръгли? Поне такъв е случаят с моста Лагуна Гарзон в Уругвай, който е чудесен пример за това, че кръглите мостове трябва да са нещо повече.

Въпреки че мостът е кръгъл, това не е кръгово кръстовище - той има две полукръгли половини, всяка от които е еднопосочна и се поддържа от кръгли бетонни стълбове. Предназначението му е да позволи на шофьорите да пресичат лагуната безпрепятствено; преди това е трябвало да го правят с помощта на моторизирани салове.

Мостът е проектиран от Rafael Viñoly Architects - същата фирма, която е отговорна за редица известни сгради по света, включително супервисоката 432 Park Avenue в Ню Йорк, Японския национален стадион в Токио и 20 Fenchurch Street, по-известна като прословутото лондонско „Walkie Talkie“.

Както съобщава Dezeen, изграждането на моста над лагуната е струвало 10 млн. долара и е изграден от повече от 450 тона формована стомана, 40 километра кабели с постово натягане и 3500 кубически метра бетон (123 600 кубически фута). Той е завършен през 2015 г. след едногодишна работа.

На пръв поглед би било лесно да се отхвърли формата на моста като ненужна - но архитектурното бюро го е проектирало с оглед на някои много конкретни резултати.

На първо място, лагуната Гарсон е едно от 22-те места в Уругвай, обявени за важна зона за птиците и биоразнообразието, където се срещат множество видове птици, включително чилийско фламинго и няколко вида бели дроздове, застрашени земноводни като жабата на Дарвин, както и най-големите останки от иначе фрагментираните крайбрежни псамофилни гори и храсти в страната.

Поради това беше важно да се създаде мост, който да нарушава възможно най-малко околната екосистема, водата и всичко останало.

„Чрез разделянето на двете пътни платна на кръговия мост проектът намалява времето, през което всяко едно място на водната повърхност е в непрекъсната сянка при движението на слънцето по небето, и свежда до минимум прилежащата площ, засегната от сянката, което подобрява проникването и разсейването на светлината във водния стълб“, обяснява Rafael Viñoly Architects на своя уебсайт.

Той също така е проектиран така, че да накара хората да намалят скоростта, и то по повече от един начин.

„Сравнително малкият радиус на завиване на структурата също принуждава моторните превозни средства да намалят значително скоростта си, докато пресичат, и насърчава водачите да се насладят на естествената красота на района“, казват от архитектурното бюро.

Не е нужно да шофирате, за да се насладите на пейзажа. Пешеходните пътеки от двете страни на разделените ленти за движение дават достъп до централния отвор на моста и до периметъра му“, обяснява архитектурното бюро, „където посетителите могат да седнат, да ловят риба и да се наслаждават на гледките“.