Експерт по здравеопазване разкри коя е една храна, която е добре да консумирате, ако искате да избегнете тежък махмурлук по време на празниците.

За повечето хора по Коледа е напълно очаквано да се яде и пие повече от обичайното. Все пак някой трябва да дояде празничните мезета. Но когато алкохолът се лее свободно, почти винаги има поне един член на семейството, който прекалява и се събужда с жестоко главоболие.

Макар винаги да се препоръчва умерена консумация на алкохол, лекар споделя полезен съвет, който може да смекчи махмурлука по време на празниците. Според пулмолог и специалист по интензивна медицина, позната в TikTok като @neenziiemd, консумацията на един конкретен вид храна може да намали риска от махмурлук – и това не е зехтин.

„Ако излизате вечер и ще пиете алкохол, яденето на сирене преди това може да намали риска от махмурлук“, обяснява тя във видео от миналата година. По думите ѝ сиренето съдържа много протеини, мазнини и сложни въглехидрати, които покриват стомаха и забавят усвояването на алкохола.

Тя допълва, че сиренето може да помогне на организма да метаболизира алкохола по-добре и да предпази черния дроб. Освен това възстановява важни хранителни вещества, тъй като е богато на витамин B и калций, които се изчерпват при консумация на алкохол. Калцият подпомага нервната функция, а витамин B е важен за енергията.

„Никакъв алкохол е по-добре от каквото и да е количество“, отбелязва тя. „Но ако все пак ще пиете, опитайте да хапнете малко сирене преди това.“

По време на коледните празници често има и социален натиск да се пие повече от обичайното. Затова е важно да се знае какво се счита за прекаляване. 

Според здравните експерти злоупотреба с алкохол е налице, когато пиенето вреди на здравето или когато човек е зависим. Алкохолизмът се характеризира с неконтролируемо желание за пиене, а дългосрочните последствия могат да включват увреждане на черния дроб, сърдечносъдови заболявания, диабет и психични проблеми, които често остават скрити до по-късен етап.

Превод: GlasNews.bg