Според метеоролозите през септември на Слънцето ще се появят няколко магнитни бури, чието въздействие ще се усети и на Земята. Метеоролозите казват, че те ще бъдат с различна интензивност в началото, средата и края на месеца.

Кога да очакваме магнитни бури през септември?

1-3 септември - слаба магнитна буря;

10 септември - магнитна буря със средна мощност;

26 септември - мощна магнитна буря.

Какво е магнитна буря?

Магнитните бури са реакцията на магнитосферата на внезапни удари и натиск от слънчевия вятър. Поради слънчевите изригвания, магнитният щит на Земята просто започва да трепери и да се колебае, което засяга цялото поле на Земята и съответно хората. Те продължават от няколко часа до няколко дни, а тяхната интензивност пряко влияе на нашето благосъстояние и настроение.

Защо през 2024 г. има много магнитни бури?

2024 г. бележи пика на настоящия 11-годишен цикъл на слънчева активност. Това означава, че Слънцето сега е най-активно и броят на слънчевите изригвания и емисии е максимален. Слънчевите плазмени емисии взаимодействат с магнитното поле на Земята, причинявайки неговото смущение. Това предизвиква магнитни бури.

Как да подобрите благосъстоянието си по време на магнитни бури

За да се сведе до минимум отрицателното въздействие на магнитните бури върху здравето, лекарите съветват да се придържаме към основните принципи на здравословния начин на живот.

По-специално, важно е да спазвате дневния режим - да си лягате навреме, да правите почивки през деня и да се разхождате на чист въздух.

Трябва също да внимавате за диетата си, като избягвате нездравословна храна и пиете повече вода.

Освен това трябва да сте умерено физически активни в периоди на магнитни бури и да не претоварвате тялото си с тежки тренировки.

Особено важно е да се грижите за емоционалното си състояние: не бъдете нервни, избягвайте стресови ситуации. Можете да практикувате техники за релаксация като медитация, дълбоко дишане и ароматерапия.

Контрастен душ, пиене на билков чай ​​и разходка на чист въздух могат да подобрят вашето благосъстояние.

Ако имате хронични заболявания, определено трябва да се консултирате с вашия лекар относно препоръките за магнитни бури.

Мощна магнитна буря ще удари Земята

Регистрираха магнитна буря, усетена е и в България

„Най-силните от 11 г.": НАСА предупреди за мощни магнитни бури през 2024 г.