Главният изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск смята, че предполагаемите НЛО, които се наблюдават в САЩ, не са извънземен живот, а по-скоро „нови оръжейни програми“ на американското правителство, които са строго секретни.

53-годишният Мъск разкри, че „не е виждал никакви доказателства за извънземни“, докато е бил начело на компанията си Space Exploration Technologies, по време на интервю с Тъкър Карлсън в понеделник, пише New York Post.

„Има много неща, които не знаем“, призна Мъск за съществуването на човечеството и Вселената. „Откъде сме дошли? Къде са извънземните?“

Милиардерът заяви, че в орбита има над „6000 сателита“ и все още „нито веднъж не се е налагало да маневрират около извънземен космически кораб“.

Според нестопанската организация за проследяване на сателити CelesTrak към септември 2024 г. SpaceX ще разполага с над 6300 активни сателита Starlink в ниска околоземна орбита.

55-годишният Карлсън попита защо на Земята се появяват съобщения, че американските военни трябва да правят „много маневри около обекти, които не могат да обяснят“.

„Ами, неидентифицираните летящи обекти са едно, но винаги има и куп секретни програми, които са в ход“, сподели Мъск.

Технологичният магнат твърди, че правителството вероятно редовно тества „нови самолети, нови ракети и неща“, които са засекретени на толкова високо ниво, че дори високопоставените в командната верига на американската армия може да не знаят, че се тестват.

„Някой пилот вижда нещо, което се движи бързо, и казва: „Ей, видях НЛО!“, но може да става дума за нова оръжейна програма, която се експериментира на принципа „необходимо е да се знае“.

Мъск обаче „гарантира“, че няма да крие тази информация от обществеността, ако открие някакви доказателства за извънземни.

„В частта от секундата, в която видя някакво доказателство за извънземни, веднага ще го публикувам на платформата X“, каза той. „Вероятно това ще бъде нашата публикация номер едно за всички времена.“

През 2023 г. Мъск заяви, че се надява малките зелени човечета да са истински и, което е по-важно, да са приятелски настроени, но не вярва, че правителството крие от обществеността съществуването на извънземни същества.

Той твърди, че правителството би обявило извънземните за злодеи, ако знае за тяхното съществуване, за да може лесно да даде зелена светлина на военните разходи.

Въпреки че в правителствения доклад от 2023 г. не се потвърждава, че наскоро наблюдавани от военнослужещи извънземни са извънземен живот, Конгресът изисква от Пентагона да прегледа своите досиета за НЛО, датиращи от края на Втората световна война.

Службата на директора на Националното разузнаване прегледа 366 новоустановени военни наблюдения на „неидентифицирани въздушни явления“ - жаргон на Пентагона за НЛО.

Установено е, че 26 от тях са безпилотни летателни апарати, 163 са „балони или подобни на балони“, а шест са „свързани с безпорядък“ във въздуха.

Миналата есен Пентагонът стартира нов портал, в който настоящи и бивши военнослужещи, държавни служители и изпълнители могат да докладват за наблюдения на НЛО.

Пентагонът е разследвал близо 300 наблюдения на НЛО в периода между 31 април 2022 г. и 30 април 2023 г.

Според доклада някои от тези летящи обекти са показали „притеснителни характеристики“, включително движение с висока скорост и „необичайна маневреност“.

В доклада обаче се посочва, че „нито един от тези доклади за НЛО не е бил положително приписан на чуждестранни дейности“.

Миналия месец нюйоркският сенатор Кирстен Гилибранд заяви, че Конгресът скоро ще получи от Пентагона актуална информация за НЛО.

Джилибранд, която е председател на подкомисията по въоръжените сили на Сената на САЩ за новите заплахи и способности, заяви, че сесията е „приоритет за мен“.

Сенаторът от Ню Йорк иска „доклад за напредъка по отношение на това колко неидентифицирани въздушни явления сме оценили и анализирали“.

Службата на Министерството на отбраната за разрешаване на всевъзможни аномалии разследва НЛО и наскоро назначи за неин ръководител Джон Кослоски, служител на Националната сигурност с опит в областта на квантовата оптика и криптоматематиката.