Д-р Ник Норуиц от САЩ пое предизвикателството да изяде 720 яйца за един месец, за да провери дали вярването, че повишават холестерола, е вярно. Той говори за това в едно от последните си видеа в YouTube.

Мъжът цял месец ял по 24 яйца на ден, за да види какво ще се случи с тялото му. Резултатите бяха неочаквани за мнозина.

Ник Нориц, докторант в Харвардския университет, се предизвика да изяде 720 яйца за четири седмици, за да види как това се отразява на тялото му. Отдавна се смята, че твърде много яйца са вредни за вас, че могат да повишат нивата на холестерола и да причинят сърдечни проблеми.

Това обаче беше оспорвано през последните години. Д-р Норуиц беше уверен, че нивата му на липопротеини с ниска плътност (LDL) действително ще намалеят, ако яде по едно яйце на всеки час от деня в продължение на един месец. Затова той реши да проведе хранителен експеримент, за да разбере.

Човек изяде 720 яйца за месец, експеримент, лекар проведе експеримент, ниво на холестерол, 720 яйца за месец, резултат от експериментаЦял екран
Човек е ял по 24 яйца на ден цял месец Снимка: YouTube

Мъжът, който получи докторска степен по метаболизма на човешкия мозък от Оксфордския университет, публикува откритията си в YouTube. Разкривайки плана си за хранене, той показа снимка на повече от 40 кутии за яйца, събрани от стаята му по време на експеримента. Той не посочи какви други храни яде освен яйцата или какъв е дневният му режим, но каза, че след първите две седмици е започнал да приема и по 60 грама въглехидрати на ден. Това е еквивалентът на два банана. Д-р Норуиц обясни как може да помогне за понижаване на нивата на холестерола.

„Предполагах, че изяждането на 720 яйца за един месец, което се равнява на 133 200 mg холестерол, няма да повиши нивата на холестерола. По-точно няма да повиши нивата на LDL холестерола. И наистина, не повиши нито една йота. Въпреки факта, че количеството холестерол в диетата ми се увеличи повече от пет пъти, моят LDL холестерол всъщност намаля“, каза той, споделяйки откритията си.