Продължавайки да развенчават митове, експертите на списание Which идентифицираха често срещана грешка, която кара зехтина да гранясва по-бързо.
Милиони хора по цялата планета предпочитат да съхраняват зехтина близо до печката за лесен достъп. За съжаление, според експерти, това може да накара течността действително да гранясва по-бързо и да стане по-горчива, пише Daily Mail.
За наш късмет, изследователите разкриха и къде всъщност трябва да съхраняваме зехтина. Според експерти зехтинът трябва да се съхранява в шкаф, далеч от светлина, топлина и кислород. Също така е добра идея да съхранявате зехтина на хладно и тъмно място.
За разлика от виното, зехтинът не се подобрява с времето, така че не трябва да се съхранява дълги години. Факт е, че след отваряне на бутилката зехтинът е изложен на кислород, което води до влошаване на качеството на продукта. За максимален вкус и ползи за здравето, учените съветват да съхранявате отворена бутилка зехтин за не повече от няколко месеца.
Изследователите отбелязват още, че за да запазим качеството на зехтина, трябва да го държим далеч от всякакви източници на топлина, но не трябва да го поставяме в хладилник. Факт е, че съхранението на зехтина в хладилника няма да удължи срока на годност, но ще развали качеството; по-добре е да дадете предпочитание на хладен, тъмен шкаф.
Експертите също призовават да се обърне голямо внимание на опаковката. В резултат на това изследователите съветват да се избягват масла, продавани в прозрачни пластмасови бутилки, които могат да развалят вкуса на продукта. В идеалния случай маслото трябва да се съхранява в тъмна стъклена кутия или бутилка. Изборът на този вид опаковка ще помогне за блокиране на светлината и ще запази качеството на продукта.