Есента е в разгара си, денят става все по-кратък, но любителите на разходките в планината все още се радват на слънчеви дни, през които няма съществени превалявания.

На този фон от Планинската спасителна служба (ПСС) обявиха важни правила, които да спазват туристите през есенните разходки из Витоша, Рила, Пирин, Стара планина, Родопите и другите красиви кътчета на страната. Спасителите напомнят, че в планините температурите са около 10°C, но през деня, а пътеките може да крият неочаквани опасности. Именно такава може да бъдат камъните, които да са хлъзгави, а рано сутрин е възможно във високите части да има и заледявания.

Важно обстоятелство, с което туристите трябва да се съобразят, е и залеза, който е около 18:30 часа. От ПСС обявиха и какво трябва да има в раницата на всеки планинар, освен подходящите дрехи и обувки, а именно: допълнителни топли дрехи, шапка/бъфче, ръкавиц, нещо хапване, вода или топли напитки, както и телефон със заредена батерия. 

"Винаги уведомявайте Ваш близък за маршрута ви и ориентировъчното време за връщане. Aко имате нужда да се запознаете с нашия екип, се обадете на тел 112, откъдето за секунди ще Ви прехвърлят към Централен денонощен пост и дежурен спасител. И не забравяйте планинската застраховка!", призовават от ПСС.