Историята на Земята датира от повече от 4,5 милиарда години и през това време тя е станала дом на невероятен брой видове. Някои от тях живеят в океана, докато други живеят на сушата. Но какво да кажем за най-големия организъм на Земята? Счита се, че това е Пандо.

В планините Уасач в западната част на Съединените щати гигантски организъм, тежащ около 6000 метрични тона, живее по склоновете над изворно езеро. Той осигурява цяла екосистема, на която растенията и животните са разчитали от около 14 000 години – става въпрос за група клонинги на трепетлика, известна още като Пандо, пише Science Alert.

Въпреки че най-големият организъм на Земята изглежда като гора от отделни дървета с ярко бяла кора и малки листа, Пандо всъщност представлява 47 000 генетично идентични стъбла, които растат от взаимосвързана мрежа от корени.

Трепетликите са склонни да образуват клонови насаждения на други места, но Пандо се отличава със своя размер. Въпреки че Pando съществува от около 14 000 години, повечето стволове живеят само около 130 години. Въпреки това дълголетието и отдалечеността му поддържат цяла екосистема от 68 растителни вида и много животни са еволюирали, за да се скрият в сянката му.

Цялата тази екосистема зависи от това трепетликата да остане здрава и изправена. Но докато Пандо е защитен от Националната горска служба на САЩ и не е застрашен от сеч, той е застрашен поради няколко други фактора.

горско пандоЦял екран
Елените са една от най-големите опасности за Пандо Снимка: Lance Oditt/Friends of Pando

Лосове и елени

Според сътрудника по биология от Нюкасълския университет Елтън Уолтън, един от най-големите проблеми на Пандо днес е прекомерната паша от лосове и елени. Някога вълците и пумите са контролирали техния брой, но сега стадата са много по-големи поради изчезването на тези хищници.

Друг фактор, повлиял за увеличаването на броя на елените и лосовете, е, че животните са в безопасност в сянката на гората - ловът тук е забранен. Когато старите дървета умират или падат, светлината достига до горската основа, което стимулира растежа на нови клонови стъбла, но животните изяждат върховете на стъблата, което ги кара да умрат. Така в големи райони на Пандо учените днес регистрират твърде слаб растеж.

пандо гораЦял екран
Пандо гора - най-голямото животно на Земята Снимка: Lance Oditt/Friends of Pando

Болест и изменение на климата

Болестите са не по-малко опасни за Пандо. Днес гигантският организъм страда от поне три заболявания:

  • рак на кората;
  • петна по листата;
  • гъбична болест конка.

Тези заболявания са се развивали и процъфтявали в насажденията в продължение на хиляди години, но учените все още не знаят какви могат да бъдат последствията. Особено когато по-голямата зона на Пандо изпитва недостатъчен растеж.

Според Уолтън проблемът с изменението на климата е не по-малко опасен. Пандо възниква след края на последния ледников период и оттогава се справя с до голяма степен стабилен климат. Изследователите се опасяват, че повишаващите се температури на планетата застрашават размера и дълголетието на Пандо, както и по-широката екосистема, която поддържа.