Изгубеното царство Атлантида, обект на очарование и спекулации от векове, може би е открито от учени край бреговете на Канарските острови.

Потенциалното откритие е съсредоточено около голяма подводна планина, наречена планина Лос Атлантес, в която има три неактивни вулкана. Тези вулкани, всеки с диаметър около 50 км, са разположени на повече от 2 км под повърхността на океана.

Изследователи от Испанския институт по геология и минно дело (CSIC) проучват тази потопена планина, която според тях може да е в основата на легендата за Атлантида.

Подводната планина някога е била част от система от острови, разположени на изток от Лансароте през епохата на еоцена, преди 56-34 милиона години. С течение на времето тези острови са потънали в океана - процес, който продължава и днес. Геологът Луис Сомоса, координатор на проекта, отбелязва, че тези подводни образувания все още са запазили древните си плажове, което съответства на описанията на Атлантида като остров, потънал под вълните.

Изследователският екип, намиращ се на борда на океанографския кораб Sarmiento de Gamboa, проведе обширно проучване на района от 27 юни до 6 август 2024 г. С помощта на усъвършенствани дистанционно управляеми апарати (ROV), оборудвани с 5К камери със свръхвисока резолюция и роботизирани ръце, те изследваха морското дъно на дълбочина до 2,5 км. Тези ROV апарати разполагаха и с газови сензори за откриване на въглероден диоксид и метан, които дават представа за вулканичната активност в региона.

Проучването разкрива, че някои от вулканите в подводния регион може да са по-скорошни, отколкото се смяташе досега, и потенциално да служат като подводни еквиваленти на испанската вулканична система Тиманфая. Това откритие има значителни последици за разбирането на геоложката история на Канарските острови и потенциалните рискове от бъдеща вулканична дейност.

Легендата за Атлантида произлиза от трудовете на древногръцкия философ Платон, който я описва като мощна и напреднала цивилизация, съществувала около 9000 години преди неговото време. Според Платон Атлантида се е намирала отвъд „Стълбовете на Херкулес“, за които мнозина смятат, че са Гибралтарския проток. Твърди се, че островът е потънал в океана за един ден и една нощ на нещастие. Въпреки многобройните теории и търсения през вековете, досега не са открити категорични доказателства за съществуването на Атлантида.

Откриването на планината Лос Атлантес отново разпали интереса към легендата за Атлантида, като предложи правдоподобно обяснение за нейния произход. Местоположението и характеристиките на подводната планина напълно съвпадат с описанията на Платон, което предполага, че историята за Атлантида може да е вдъхновена от реални геоложки събития. Наличието на коралови градини, гъби и области, покрити с бактериални гоблени на подводната планина, допълнително подкрепя идеята, че някога тя е била процъфтяваща островна екосистема.

Макар че идентифицирането на планината Лос Атлантес като Атлантида все още е в процес на проучване, откритията вече предоставиха ценни сведения за геоложката история на региона. Изследванията, проведени от екипа на CSIC, подчертават значението на модерните технологии за разкриване на тайните на миналото на нашата планета. Тъй като учените продължават да изследват и анализират тези подводни образувания, те могат да открият още доказателства, които най-накрая да разрешат загадката на изгубеното царство Атлантида.