Учени от Япония са открили способността на екстракта от семена на кардамон да активира естествените защитни сили на организма срещу вируси. Проучването е проведено от изследователи от университета Шиншу в сътрудничество с S&B Foods.

Установено е, че производството на интерферони тип I се засилва от горещ воден екстракт от кардамон и основния му активен компонент 1,8-цинеол.

Тези молекули играят ключова роля в антивирусната защита, помагайки на клетките да разпознават вирусната РНК и ДНК и да спрат репликацията на патогените в ранните стадии на инфекцията, пише Foods.

Експерименти върху човешки белодробни клетки показват, че дори естествените съединения, открити в подправките, могат да предизвикат сложни имунни реакции, сравними по ефективност с тези на лекарствата.

Авторите на изследването смятат, че резултатите откриват перспективи за използване на кардамона като безопасно и достъпно средство за предотвратяване на вирусни заболявания.

Ендокринолозите вече са заявявали, че храните, които помагат за забавяне на стареенето, не бива да се пренебрегват. Този списък включва кардамон, който помага за поддържане на черния дроб и кръвоносните съдове. Може да се добавя към чай, кафе и десерти.