Изграждането на пясъчни замъци е една от най-популярните плажни дейности, но учените предупреждават да не копаете гигантски дупки, докато събирате материали за изграждане на крепост. Може да не изглежда очевидно, но задушаването в пясъка се оказа много по-голям масов убиец от нападенията на акули.

Изследователите отбелязват, че пясъкът е страхотен убиец поради начина, по който се държи, когато го натрупваме и създаваме склонове, съставени от много движещи се части, пише IFLScience. Експерименталните резултати показват, че повечето сухи пясъци остават стабилни до наклон от 33 градуса, известен също като ъгъл на покой. След този знак обаче пясъкът става нестабилен.

Ъгълът на покой може да е по-голям, ако пясъкът е мокър, но докато изсъхва, той все още ще падне, което означава, че огромната кварцова стена, която създаваме на плажа, може лесно да се срути. С прости думи, дори ако сте създали относително безопасна дупка, докато пясъкът е бил мокър, той може да стане много опасен, когато изсъхне на слънце и в крайна сметка се срути. Това е особено опасно, ако в този момент има някой в ​​ямата.

За разлика от лавините, които могат да създадат животоспасяващи въздушни джобове, пясъкът запълва цялото налично пространство. В резултат на това човекът ще има само няколко минути да избяга, преди да се задуши.

Как да спасим човек от пясъчен капан

Първо, учените препоръчват да се опитате да създадете дихателен път, като разкриете устата на човека.

Второ, трябва да използвате дъска и да спуснете специални инструменти - това ще помогне да освободите човека. Малко вероятно е нещо подобно да се намери на летовник на плажа и затова е доста трудно да се спаси човек в такава ситуация.

Плаващи пясъци

Може да изглежда, че плаващият пясък е много по-опасен от сухия пясък. Но учените предупреждават, че това твърдение е много подвеждащо - мокрият пясък може да бъде опасен, но всъщност е доста трудно човек да се потопи напълно под водата.

Подвижен пясък е суспензия, която може да бъде направена от всеки финозърнест материал, като пясък или глина. Когато се смеси с правилното количество вода, започва да изглежда като твърдо вещество, но се държи като полувискозна течност.

Всъщност плаващият пясък може да действа като не-нютонова течност - с прости думи, ако го ударите, той ще изглежда по-твърд и по-малко лепкав, но ако се опитате да преминете бавно през него, вероятно ще се удавите. Ако след това се опитате да издърпате крайниците с резки, внезапни движения, те ще реагират по същия начин, както при удар, ставайки по-твърди и по-малко като лепкава течност. Ето защо хората се забиват.

За щастие през 2005 г. учените откриха, че е малко вероятно човек да стигне до дъното в плаващите пясъци. Факт е, че гъстотата на хората е около половината от тази на плаващите пясъци - което означава, че човек има по-голям шанс да се измъкне, ако не се съпротивлява твърде много и случайно влоши ситуацията.

Ако попаднете в тази трудна ситуация, най-добре е да хвърлите всички тежки предмети като раници и след това да се облегнете назад, така че теглото ви да е по-равномерно разпределено в плаващите пясъци и да е по-лесно да излезете.