Френски учени изчислиха, че в 250-милилитрова чаша светло пиво има до 1,5 милиона мехурчета. Специалистите от университета на Реймс-Шампан-Арден са изчислили количеството въглароден двуокис в светлото пиво с пет процента арлкохол, като са взели предвид миниатюрните пукнатини в стъклото, които улесняват образуването на мехурчета.
Те са наливали бирата в наклонена чаша. Именно на мехурчетата се дължи пяната на бирата.
Търсят дегустатор на бира за кучета
"Бирата е най-популярната алкохолна напитка на планетата, съществува от хилядолетия, а пяната и мехурчетата са много характерни за нея. Затова ни се стори важно да научим повече за образуването им", обясниха авторите на изследването Жерар-Лигер-Белер и Клара Силиндр. „Именно мехурчетата помагат аромата да достигне до носа".
Бирата се произвежда от четири съставки - зърно, хмел, вода и мая, предава novini.bg. Учените са работили със светло пиво, защото то образува повече пяна.То се произвежда с процес на студена ферментация, при която захарите се преобразуват в алкохол и въглероден двуокис. По време на опаковането се добавя още газ. Затова бутилките и кенчетата издават съскащ звук при отваряне.
Най-много мехурчета имат германските пшенични бири, защото допълнителната ферментация създава повече разтворен въглероден двуокис.
Бира на корем! Пивоварна раздаде 2500 литра без пари
Шампанското образува още повече мехурчета от бирата - в него въглеродният двуокис е повече заради по-голямото количество захар.
Прочетете още
- 12:40 Нови подробности: Мъжът на Доника се заканил да я убие, нанесъл ѝ побой
- 12:00 Как правилно да четете хороскопа си според Слънцето, Асцендента и Луната
- 11:00 Опасна гъсеница атакува отново Сопот и Стара Загора СНИМКИ
- 10:00 Гражданска отговорност в действие: Мъж даде пример на малки и големи СНИМКА