Само Шото знае истинската история за невероятното си пътуване от Тексас до Масачузетс, което било дълго 3220 км.

Преживяванията на котката, срещите и приятелите, които е направила по пътя, остават мистерии. И все пак едно нещо е сигурно: собствениците на домашния любимец спят по-добре тази вечер, събрани отново с първата си семейна котка след двегодишно търсене.

Над 3000 км разделиха Шото от семейството му в Тексас, което се изправи пред немислимото, когато любимата им котка изчезва по време на бруталното застудяване през януари.

Въпреки всичките им усилия, той никога не е бил намерен. Докато приют в Спрингфийлд, Масачузетс, не изпълни най-съкровеното им желание - Шото да се върне.

Членовете на персонала в приюта наскоро наскоро приютихо ново коте, след като човек донесал животинчето, което се нуждаело от помощ. Котката обаче имала микрочип, който от приюта са сканирали. Оказало се е, че котето е Шото.

Когато телефонният код на Дакин в Масачузетс се появил на телефона на семейството на Шото, собственикът на приключенеца почти го отхвърлил, мислейки че е телемаркетинг или друго нежелано обаждане. „За щастие се свързахме“, казаха от приюта.

Без колебание собствениците на котката тръгнал да кара до Дакин, на 26 часа пътуване от Тексас, за да се събере отново с любимия им Шото. „Никой, освен Шото, никога няма да разбере как е стигнал до Масачузетс“, казаха от приюта. „Това приключение завинаги ще остане негова тайна.“

Приютът каза, че е чест да събере семейството след толкова дълго време разделени, благодарение на удивителната сила на микрочипа. Въпреки че микрочиповете са безценни за събирането на изгубени домашни любимци, приютът каза, че те не са решение за проследяване в реално време.