Скорошно проучване предполага, че собственият ни мозък може да попречи на загубата на тегло.

Не е тайна, че много хора със затлъстяване трудно отслабват. Ново проучване потвърждава, че ефективната загуба на тегло и поддържането на теглото изискват повече от сила на волята и упражнения. Нашият мозък също участва в този процес или по-скоро как реагира на храната.

Скорошно проучване, публикувано в списанието Nature Metabolism, показва, че мозъкът може да реагира по различен начин на хранителните вещества при хора със затлъстяване, дори след като са успели да загубят излишното тегло, пише GMA.

Изследователите са взели данни от 60 участници на възраст над 40 години, като половината са били диагностицирани като затлъстели, а другата половина не са.

Като част от експеримента участниците бяха инжектирани с различни разтвори на глюкоза, липиди или вода направо в стомаха си, за да разберат как мозъкът им ще реагира на хранителни вещества. Реакцията на мозъците им беше измерена с ЯМР в рамките на 30 минути след прилагането на хранителния разтвор. Измервани са и нивото на хормоните в кръвта на хората и показателите за глад.

Резултатите от проучването показват, че групата без затлъстяване е показала активиране на центрове за възнаграждение в мозъка в отговор на хранителните вещества, които са получили. Обратното беше вярно за участниците със затлъстяване, при които тези области на мозъка не се активираха след приема на хранителните вещества.

Резултатът в групата със затлъстяване не се промени дори след три месеца, когато участниците в групата загубиха 10% от теглото си по време на диета.

Експертите предполагат, че именно липсата на отговор на мозъка за възнаграждение може да доведе до преяждане и лоши хранителни навици, които от своя страна водят до наддаване на тегло.

„Нашето проучване доказва, че наддаването на тегло се влияе не само от биологични причини, но и от процеси, които се случват в нашия мозък“, казва специалистът по затлъстяването Дженифър Аштън.

Но учените отбелязват, че изследването е проведено сред сравнително малък брой участници над 40 години. Следователно констатациите не могат да бъдат приложени към по-младите популации. В експеримента е използвана и сонда за хранене, която не имитира начина, по който повечето хора всъщност се хранят, или избора на храни, което може да повлияе на реакцията на мозъка.