Добре дошли във вълнуващия свят на виното и пътешествията! От величествените хълмове на Бордо до живописните лозя на Тоскана, от тихите винарски села в Германия до уникалното токайско вино в Унгария, всяка страна има своя история и... бутилиран вкус.

Франция

Посетете страната, световно известна със своите вина и богато винарско наследство.

Бордо е символ на лукс и величие. Тук можете да се насладите на червени и бели вина от най-високо качество. Разходете се сред известните лозя, посетете замъците и опитайте класически сортове като Каберне Совиньон и Мерло.

Пристигайки в региона на Бургундия, ще се потопите в света на изисканите вина, включително Пино Ноар и Шардоне. Посетете традиционни винарски градове, където можете да наблюдавате тънкостите на производствения процес и да се насладите на ненадминати вкусове.

В региона Шампан ще се запознаете със световноизвестното пенливо вино. Посетете избите за шампанско, където ще ви разкажат за традициите в приготвянето на тази елитна напитка и ще ви предложат да се насладите на нейните пенливи перли.

Италия

Италианските винени региони привличат туристи с разнообразие от вкусове и естествена красота. 

В Тоскана можете да се насладите на изискани червени вина като Chianti и Brunello di Montalcino. Разходете се в околностите и се полюбувайте на живописните пейзажи на лозята, посетете старите градове, където ще ви разкрият тайните на производството и ще ви предложат дегустация.

Вината на Пиемонт са известни със своята изтънченост. Препоръчваме да опитате Бароло и Барбареско. Техният незабравим вкус ще завладее сърцето ви.

Регионът Венето е известен с пенливите вина просеко, амароне и валполичела. Отпуснете се, наслаждавайки се на гледките и вкуса на вината, покорили света със своето качество и уникалност.

Унгария

Регионът Токай е един от най-известните лозарски региони на страната. Известен е с изключителния си климат и уникален метод на производство. Посетете подземните изби, където токайските вина отлежават с години и се насладете на техния вкус.

В Егер можете да опитате ненадминати червени вина, като Бикавер. Тази напитка е известна със своята богата структура и ярки вкусови нотки. Не пропускайте да посетите обиколките на лозята тук, където ще научите повече за уникалните традиции на този регион.

Не забравяйте да посетите Вилеманш, регион, известен със своите бели вина. Например Furmint има изискан вкус и уникален букет от аромати. Разходете се по река Балатон, любувайки се на красивите панорамни гледки и посетете близките села, където можете да опитате деликатесите на местната кухня.

Испания

В района на Риоха ще откриете изискани червени вина, които вече са се превърнали в своеобразен символ на Испания. Научете тайните на производството на местни сортове, опитайте различни вариации и усетете богатството на аромати и вкусове.

В Каталуния можете да се насладите на напитки от два винени региона наведнъж. Посетете винарските изби Penedes, където се произвеждат Savigny и Cava. А в района на Приорат ще бъдете очаровани от вкусовете на богати червени вина като Garnat.

Не пропускайте Херес де ла Фронтера в Андалусия, където се произвеждат уникални шерита. Посетете бодегата, където тези вина отлежават в подземни изби и научете повече за производствения процес на тази уникална напитка.

Португалия

Препоръчваме ви да посетите Дора - това е лозарски регион, където се отглеждат известни сортове като Touriga Nacional и Tinta Rorish, който се счита за един от най-престижните в страната. Тук можете да се насладите на вкуса на португалското порто, известно с ненадминатия си аромат и комплексност на вкуса.

В региона Alentejo ще се запознаете с вината, произведени от известния сорт Trurig Franca. Този регион е известен със своите леки и освежаващи напитки, които са идеални за горещите летни дни.

Регионът Мадейра предлага истинско винено приключение. Този район е известен със своите уникални сортове, които се правят от грозде, набрано по склоновете на планинския остров. Насладете се на широка палитра от вкусове от сухи до сладки вина и се потопете в колоритната атмосфера на Португалия.

Германия

Мислите ли, че германците пият само бира? Грешите! В края на краищата Германия е известна и с традициите си във винопроизводството. 

В района на Мозел се отглеждат сортове, известни със своята деликатност и свежест. Насладете се на панорамна гледка към лозята, които се спускат към река Мозел и посетете местни винарни за незабравими дегустации.

Друг прекрасен регион - Райнгау - е известен със своите лозя, разположени по стръмните склонове на Рейн. Тук можете да опитате сортове като Ризлинг и Пино Серет. Посетете живописни градове и села, за да се насладите на архитектурата и невероятните гледки.

Невъзможно е да не споменем Вюрцбург, регион, известен с вината Boxbecher. Насладете се на вкуса на тази уникална напитка, разходете се из местните хълмове и посетете замъците, които заобикалят региона.

Открийте нови аромати, научете за разнообразието от винени региони и се потопете в културата и историята на всяка страна. Очакват ви незабравими разходки, дегустации в уютни ресторанти, невероятни гледки и срещи със страстни винари, независимо коя държава изберете.

Превод: GlasNews.bg / Снимки: pixabay.com