"Окото на дракона" е естествена вдлъбнатина в скалите по северозападното крайбрежие на Норвегия, която прилича на око на влечуго. На фона на бял пясък и водорасли на дъното на вдлъбнатината се откроява камък, който образува зеницата на окото.

"Окото на дракона е естествена особеност, която много вероятно се е образувала под големия Феноскандски леден щит, вероятно по време на последния ледников период. Този специфичен вид ледникова форма на релефа се нарича дупка", казва в имейл за Live Science Франсис Шантел Никсън, доцент по физическа география и кватернерна геология в Норвежкия университет за наука и технологии. 

Феноскандинавският леден щит е огромен ледник, който покрива Скандинавия, както и части от Северна Европа и Северозападна Русия по време на последния ледников максимум преди около 20 000 години. Заледяването може да доведе до всякакви геоложки образувания, включително и до характеристики, наречени пластични форми или р-форми, които са резултат от ерозията на основната скала под ледената покривка.

"П-формите се създават от топящи се води, пълни с абразивни седименти", казва Никсън.

Тези седименти включват скали с всякакви форми и размери - от фин пясък до гигантски камъни. Движещите се под леда потоци от топяща се вода с високо налягане могат да "издълбаят скалната основа в гладкостенни вдлъбнатини, които могат да бъдат прави, криволичещи или кръгли и с ширина и дълбочина от порядъка на сантиметри до няколко метра", казва Никсън.

Дупките като "Окото на дракона" са вид p-форма, за която се смята, че е оформена от особено бурни топилни течения, които концентрират абразията и ерозията в кръгли форми.

"Когато топящата се вода в крайна сметка се забави или изчезне, грубите седименти ще се утаят и ще се задържат в дупката", казва Никсън и добавя, че може би така на дъното на "Окото на дракона" се е появил камък.

Вероятно "Окото на дракона" е излязло изпод леда преди около 16 000 години, когато в околния регион е настъпило заледяване. Отдръпването на Феноскандинавския леден щит разкрива скалната основа и нейните дупки, които са изградени от гнайс - вид метаморфна скала с цветни минерални ивици, които придават фантастичен вид на окото.

Окото, което е с диаметър около 1,5 метра, изглежда различно в зависимост от времето на деня и приливите и отливите. По време на прилив вълните обливат скалите, като епизодично отлагат и премахват пясък от кухината, така че понякога камъкът се намира върху гола скала. Водораслите в окото също изглеждат различно в зависимост от времето на годината и светлината.