Някои напитки могат да ускорят метаболизма ви и да ви накарат да се чувствате сити, докато други могат да провалят напредъка ви със скрити захари и празни калории.

За да ви помогне да изберете здравословна сутрешна напитка, диетологът Крутика Нанавати класира най-добрите и най-лошите варианти за отслабване, пише She Finds.

Зелен чай

Ако търсите енергизираща сутрешна напитка, която ще ви даде тласък на кофеина и ще ви помогне да отслабнете, помислете за зелен чай. „Зеленият чай без съмнение е една от най-добрите напитки за отслабване“, казва Нанавати. Той е пълен с антиоксиданти и катехини, за които е известно, че ускоряват метаболизма ви и помагат на тялото ви да изгаря мазнините по-ефективно. Зеленият чай не само предлага тези ползи за изгаряне на мазнини, но също така е с ниско съдържание на калории, което го прави чудесна алтернатива на сладките напитки. „Ако търсите прост и ефективен начин за подпомагане на загубата на тегло, зеленият чай определено е вашият избор“, съветва Нанавати.

Вода с лимон

Добавянето на лимон към вашата вода е чудесен начин да добавите малко вкус и ползи за здравето към сутрешната си напитка. „Водата с лимон е друг надежден избор“, казва Нанавати. Като за начало, той помага за поддържане на баланса на течностите, което е от съществено значение за загуба на тегло. Освен това някои експерти казват, че насърчава детоксикацията. Докато свойствата на водата с лимон за изгаряне на мазнини са предмет на дебат, истинската й полза е, че ви помага да намалите висококалоричните напитки. „Това е освежаваща, нискокалорична напитка, която ще ви помогне да останете на път за постигане на здравословните си цели“, казва Нанавати. Освен това поддържането на хидратация може да предотврати преяждането, което улеснява отслабването.

Кафе

Любителите на кафето ще се радват да разберат, че любимата им доза кофеин също може да помогне за изгарянето на мазнини. „Кафето може да даде малко тласък на метаболизма ви и определено помага за умствения фокус“, казва Нанавати. Има обаче една уловка: „Твърде много кафе може да ви накара да се чувствате неспокойни, нервни и дори да наруши съня ви – нито едно от тях не е добро за дългосрочна загуба на тегло“, предупреждава Нанавати. Придържайте се към една или две чаши на ден и избягвайте съставки, които могат да превърнат сутрешното ви кафе в калорийна бомба.

Протеинов шейк

Смутитата са друг чудесен избор за тези, които искат да свалят няколко килограма. Едно смути наистина може да ви помогне да запълните натоварената сутрин с хранителни вещества, особено ако добавите протеин към него. „Протеиновото смути може да бъде чудесен начин да останете сити и щастливи, което ви улеснява да се придържате към плана си за отслабване“, казва Нанавати. Започването на деня с протеин ще ви държи сити с часове, което е важно, когато се опитвате да отслабнете. Освен това протеинът поддържа мускулната маса и подпомага загубата на мазнини. Но не забравяйте да подбирате съставките, които поставяте във вашия блендер. „Използването на цели плодове, зеленчуци и качествен източник на протеин е от ключово значение за поддържане на здравето“, казва Нанавати. Най-добре е да избягвате сладки съставки като ароматизирано кисело мляко или подсладен протеин на прах, които могат да добавят нежелани калории и да попречат на целите ви за отслабване.

Плодов сок

Плодовият сок може да изглежда като здравословен вариант, в крайна сметка плодовете са полезни, нали? Но, за съжаление, често е зареден със захари, които могат бързо да се натрупат. Въпреки че е по-добър от содата, пиенето на твърде много плодов сок може да ви попречи да отслабнете. „Ако обичате да пиете сок, опитайте се да се придържате към по-малки порции и изберете опции без добавена захар“, препоръчва Нанавати. Прясно изцеденият сок, който съдържа повече фибри, е по-добър вариант, но все пак е по-добре да му се наслаждавате умерено.

Газирано

Не е изненадващо, че газираните напитки оглавяват списъка с напитки, които трябва да избягвате, ако сериозно искате да отслабнете. „Содата е един от най-лошите нарушители, когато става въпрос за загуба на тегло“, предупреждава Нанавати. Заредена с добавена захар или изкуствени подсладители, тази супер сладка напитка може да повиши нивата на кръвната ви захар и да застане между вас и тялото на вашите мечти. Дори диетичните сортове имат своите недостатъци. Изкуствените подсладители в диетичните газирани напитки в крайна сметка могат да доведат до глад за захар, което затруднява да останете в крак с вашето пътуване за отслабване. „За дългосрочен контрол на здравето и теглото е най-добре да избягвате газираните напитки“, заключи Нанавати.

В крайна сметка е важно да запомните, че ключът към отслабването е умереността. Докато правилните напитки могат да ви помогнат да постигнете целите си, неправилните могат да бъдат вредни в прекомерна степен. Не забравяйте обаче, че напитките са само част от историята. Пиенето на зелен чай или протеиново смути самостоятелно няма да доведе до значителна загуба на тегло, освен ако не се комбинира с балансирана диета и редовни упражнения.