Кандидатът за президент каза в първия директен двубой с опонента си: "В Спрингфийлд ядат кучетата, хората, които дойдоха, ядат котките… Те ядат… те ядат домашните любимци на хората, които живеят там. И това се случва в нашата страна и е срамно."

Когато модераторът на дебата на ABC Дейвид Мюър отговори, че са се свързали с градския управител, който оспори твърденията, Тръмп каза: „Виждал съм хора по телевизията… хората по телевизията казват „кучето ми беше взето и използвано за храна“,

Харис, която се смееше каза "това е невероятно", когато дойде нейният ред: "Говори за екстремни неща".

Вицепрезидентът на Тръмп Джей Ди Ванс, който вече беше туитнал за твърденията в понеделник, защити коментарите на републиканския кандидат-президент след дебата, като каза: „Никой не е разпространявал неверни твърдения“.

Ванс, който е сенатор от Охайо, добави, че хаитянската общност е „причинила много проблеми“ в района. "Това води до изчезване на животни“, каза той. „Много от моите избиратели казаха, че това се случва."

„Градският управител каза, че няма проверими доказателства. Много жители на земята казаха, че има. Това просто означава, че градският управител, според мен, не е във връзка с това, което се случва на място там.“

Твърдения изглежда идват от местен жител, който се оплака от хаитянските имигранти на среща на градска комисия в Спрингфийлд на 27 август. Мъжът, който каза, че е влиятелен човек в социалните медии, призова местната власт да "направи нещо", допълвайки, че имигрантите ловят, колят и ядат патици от местен парк.

Публикации във Facebook в местни групи също правят подобни твърдения, като един жител, чиято публикация стана популярна, каза, че „приятелят на дъщеря им“ е видял хаитяни да ядат котката им и че местните власти са казали, че правят същото с патици и гъски.

Освен това, предполагаем случай на някой, който напада котка в Кантун, Охайо през август, е погрешно приписан от хора онлайн на хаитянски имигрант в Спрингфийлд. 

Полицейското управление в Спрингфийлд каза в изявление, че са запознати със "слуховете", но нямат информация в подкрепа на тях. „В отговор на скорошни слухове, предполагащи престъпна дейност от страна на имигрантското население в нашия град, искаме да изясним, че не е имало достоверни доклади или конкретни твърдения за нараняване или малтретиране на домашни любимци от лица в рамките на имигрантската общност“, каза полицията.

Кметът на Спрингфийлд Роб Рю също каза във вторник, че няма документирани случаи на имигранти, които ядат домашни любимци.

Не директно, но републиканците, включително и Ванс, разпалиха слуховете преди дебата. Официалният акаунт в X за републиканците публикува генерирано от AI изображение на Тръмп с ръце около патица и котка с надпис: „Защитете нашите патици и котенца в Охайо!“