Рядко копие на Конституцията на САЩ, което е на цели 237 години, бе продадено на търг за колосалните 9 милиона долара (7 милиона паунда), пише BBC.

Документът е открит в историческа сграда в Северна Каролина през 2022 г., в прашен стар шкаф за документи.

Копието е отпечатано през 1787 г., след като делегати от колониалните щати се срещат за Конституционната конвенция и изготвят това, което ще стане основополагащ документ на федералното правителство на САЩ.

Смята се, че съществуват само осем екземпляра като този, а седем от тях вече са обществена собственост.

Самоличността на купувача, който е наддавал по телефона, не се съобщава. Офертите нарастваха на стъпки от $50 000 и продажбата в четвъртък отне само седем минути.

Конституцията беше открита преди две години в историческа плантация, някога собственост на Самуел Джонстън, който бил губернатор на Северна Каролина по времето, когато документът е написан.

През 1983 г. копие на Декларацията за независимост, намерено в същия имот, беше продадено за 412 500 долара, но това копие на Конституцията бе открито едва през 2022 г.

Заедно с проекта за конституция имаше писмо, подписано от Джордж Вашингтон - който щеше да стане първият американски президент - с молба всеки щат да ратифицира документа.

„За да се осигурят всички права на независим суверенитет на всеки и същевременно да се осигурят интересите и безопасността за всички – хората, влизащи в обществото, трябва да се откажат от част от свободата, за да запазят останалата част“, ​​пише Вашингтон.

Последният път, когато американска конституция като тази беше обявена на търг през 1891 г. и беше продадена за 400 долара.

Търгът се проведе в Ашвил и беше отложен, след като ураганът "Хелън" нанесе разрушения в региона миналия месец.