Археолози във Франция са открили девет „удивителни“ гроба, съдържащи скелети на 28 коня, погребани преди около 2000 години. Точната причина за смъртта им остава загадка.

Открити в Централна Франция, два от гробовете вече са напълно разкопани, посочват от Френския национален институт за превантивни археологически изследвания (INRAP). Конете са датирани с радиовъглерод някъде между 100 г. пр. н. е. и 100 г. сл. н. е.

Археолозите са открили 10 пълни конски скелета в една яма и два в друга - всички внимателно поставени по един и същи начин, легнали на десния си хълбок с глави на юг. Всички тези коне са били погребани по едно и също време малко след смъртта им, посочват археолозите, след като изучават позицията на скелетите и връзките между костите.

Друг гроб се намира между тези две ями, но в него има две средно големи кучета - и двете лежащи на лявата си страна с глави, обърнати на запад, предаде Darik Business Review. Археолозите все още не са разкопали напълно останалите гробове, но вече са идентифицирали общо 28 коня от черепите и коксалните кости, които се появяват на повърхността.

Точната причина за смъртта на конете обаче все още остава неясна.

Археолозите са изключили епидемия, тъй като в тези гробове няма жребчета или кобили, а всички скелети са на напълно зрели жребци на възраст над четири години. Това оставя възможностите тези коне да са били убити в битка или като част от ритуално жертвоприношение.

Когато са загинали преди около 2000 години, само на няколкостотин метра е имало укрепено келтско селище, известно като oppidum. Две други подобни места за погребение на коне археолозите са открили преди това в същия регион. Заради това те предполагат, че смъртта на конете може да бъде свързана с битките от Галските войни, в които Юлий Цезар завладява Галия между 58 - 50 г. пр.н.е.

Може обаче да има и друго обяснение: ритуална жертва. Учените посочват:

„Хипотезата, че тези животни са били пожертвани като част от сложен ритуал също трябва да се вземе предвид“.
Ако тези коне наистина са били погребани като част от ритуал, а не убити в битка, самият брой показва „важността и степента на жертвата“, се добавя в изявлението.

Други находки на мястото, което се намира на склона на долина, включват сгради, ями, канавки и път, които археолозите датират от края на 5-и и началото на 6-и век.

Снимка: François Goulin/Inrap