Полярно сияние отново озари небето над България. Това разкриха свидетели на нощното зрелище.

Около 21:30 часа в червено се озарил небесният свод. Зрелищната гледка е била най-лесно за наблюдаване от северните части на страната.

Жители на Монтана, на разградското село Ушинци, хора от русенското Сливо поле и други места споделят красиви кадри.  Явлението се вижда дори и от Копривщица, но е много по-ярко над съседната ни Румъния.

Изключително редкият феномен не за първи път се наблюдава в българското небе. Подобно събитие имаше и на 6 ноември миналата година.

Червените светлини в небето са явление подобно на полярните сияния, които се влияят от слънчевите изригвания. Припомняме, че през следващите дни предстои период с динамично геомагнитно поле. В следващите 2-3 дни е възможно да ни ударят силни слънчеви бури. Предупреждения за това са издадени от Центъра за космическо време към Националната администрация за океански и атмосферни изследвания на САЩ. Подобна е прогнозата и на руската лаборатория за геофизика при института “Лебедев”.

Геоматнитното смущение е резултат от мощно слънчево изригване, станало преди два дни. Неговият ефект вероятно ще се усети в периода между 10 и 12 октомври.

Очаквайте подробности!

Снимки: Еда Чалакова, Николай Димитров/ Meteo Bulgaria