Когато става въпрос за отслабване, повечето хора първо обмислят комбинация от упражнения и здравословно хранене. Това е така, но не бива да се пренебрегва още един важен компонент. Добрият сън също е от решаващо значение за здравето, тъй като тялото се възстановява през нощта. Ето защо добрият нощен сън също може да помогне за изгарянето на мазнини. 

Сънят поддържа мозъкаЦял екран

След качествен нощен сън ще се почувствате освежени на следващата сутрин, което оптимизира мозъчната функция и подобрява вашето емоционално благополучие и физическо здраве, пише Fit For Fun. Докато спите, мозъкът ви създава нови връзки, което благоприятства паметта и креативността. Но сънят също възстановява сърцето и кръвоносните съдове, така че липсата на сън може да доведе до сърдечни и бъбречни заболявания, както и до високо кръвно налягане.

Сънят регулира хормоните

Сънят през нощта също помага за балансиране на хормоните, особено грелин и лептин, които контролират глада и ситостта. Ако не спите достатъчно, нивата на грелин се повишават, а нивата на лептин спадат. Това ви кара да се чувствате много гладни на следващия ден и да ядете повече, отколкото наистина имате нужда.

Хормонът на растежа, който стимулира растежа на мускулите, също се произвежда по време на сън. Не само, че този процес е важен за хората, които искат да изградят мускули, той насърчава растежа в детството и помага за поддържането на здрава телесна тъкан и мускулна маса в зряла възраст.

Колко сън ви трябва, за да отслабнете?

Цял екран
Снимка: Freepik

И така, колко сън ви трябва, за да отслабнете в дългосрочен план? Експертите препоръчват да спите около седем до девет часа всяка нощ. Този период от време е от решаващо значение за избягване на умората през деня, която в противен случай може бързо да доведе до липса на упражнения и липса на мотивация.

Спокойният сън също може да ви предпази от дрямка през деня, което може да наруши циркадния ви ритъм и да повлияе негативно на освобождаването на важни хормони.

Как да подобрите съня си

Цял екран
Снимка: Freepik
  • За да подобрите качеството на съня си, трябва да развиете навика да поддържате фиксиран график за сън.
  • Проветрете добре спалнята.
  • Опитайте се да избягвате кофеина следобед и късно вечер.
  • Избягвайте прекалено мазните храни и алкохола.