Нови изследвания показват, че готвенето по Коледа внася най-много замърсяване на въздуха в домовете през цялата година.
Проучване показа, че замърсяването на въздуха в домовете ни е много по-високо по Коледа, отколкото през всеки друг ден от годината. Основната причина за този проблем е приготвянето на храна за празничната трапеза, пише DailyMail.
Като част от работата са анализирани нивата на вътрешно замърсяване в почти 4 хиляди домакинства. Американски учени се съсредоточиха върху големите емисии, когато малки частици въздух, наречени PM2.5, достигнаха нива над 30 микрограма на кубичен метър въздух. Най-много такива ексцесии са на Коледа.
Цифрата за Коледа беше с 50% по-висока от нивата на замърсяване през зимата и около два пъти по-висока от същото ниво през лятото. Тези констатации са причина за безпокойство, тъй като насоките на СЗО гласят, че средногодишното замърсяване на въздуха в домовете не трябва да надвишава 5 микрограма на кубичен метър въздух.
Отбелязва се, че PM2.5 са микроскопични частици замърсяване, които са достатъчно малки, за да влязат в белите ни дробове, когато дишаме. Този вид замърсяване е свързано с риск от сърдечно-съдови заболявания и респираторни заболявания.
„Тъй като зимните месеци са по-студени и по-тъмни, ние прекарваме повече време у дома и следователно готвим повече у дома – и това променя въздуха в домовете ни. Нашето проучване установи, че замърсяването на въздуха е по-високо през зимата, особено по време на зимните празници", казва водещият автор на изследването от Калифорнийския университе Дейвид Лундерберг.
Проучването също така показа, че повече от половината замърсители, които влизат в домовете ни, идват отвън. Но останалата част от PM2.5 идва директно от дома, от които 28% идват от случайни дейности като готвене и чистене.
Пикът на замърсяването на въздуха е в 8, 12 и 18 часа, което приблизително съвпада с готвенето.
Факт е, че храната, която е пържена, задушена или нагрявана, може да образува малки частици замърсяване, както и остатъците от храна, които се натрупват във фурната или върху печката.
Експертите препоръчват хората да отварят прозорците, когато готвят, особено по Коледа.