Кафето е една от най-популярните напитки в света. Огромен брой хора по света започват деня си с чаша горещо кафе, докато други не могат да си представят себе си без тази напитка през целия ден. Но как кафето стана толкова популярно и откъде се появи в живота ни? Изследователи разказаха историята на напитката.
Въпреки широката популярност на кафето днес, историята на консумацията на тази напитка е доста загадъчна. Никой не може да каже със сигурност как и откъде са се появили зърната и кой пръв в човешката история се е сетил да ги изпече и след това да ги използва за приготвяне на напитка, но някои теории съществуват, пише IFLScience.
Най-популярната история за произхода на кафето е тази на овчар на име Калди, който забелязал, че козите му се държат странно, след като ядат малко плодове. По-късно пастирът занесъл плодовете на местен монах, който одобрил зърната и ги хвърлил в огъня, създавайки първите печени кафеени зърна. Смята се, че тази история се е случила през 9 век сл. н. е. в Етиопия. Учените обаче не са открили писмени доказателства, че историята наистина се е случила.
Има много други подобни истории, но учените смятат, че пиенето на кафе може да е било практикувано от африканските народи, включително предците на галите в Етиопия - много преди да бъдат водени записи.
Според учените в момента няма доказателства, че кафето някога е било отглеждано и консумирано от древни култури, включително:
египтяни;
гърци;
римляни;
африканци;
Близкоизточни кралства.
Първите твърди доказателства за консумация на кафе се появяват в медицинските писания от 9 век на влиятелния персийски лекар Абу Бакр Мухаммад ибн Закария ал-Рази, известен също на латински като Rhazes. Предполага се, че той е нарекъл плодовете на кафето "bunnom", а напитката, направена от тях, "buncham". Лекарят пише още, че напитката е полезна за хора с горещ характер, но намалява либидото. Записите показват също, че плодовете са били използвани за премахване на неприятните миризми, свързани с потта, както и за почистване на кожата. Освен това се смятало, че плодовете имат известна способност да влияят на ума, отбелязвайки първото споменаване на кафето като стимулант.
Скоро кафето става невероятно популярно в арабския свят: например в Йемен напитката се използва за повишаване на концентрацията по време на дълги молитви. До 1414 г. напитката пристигнала в Мека и по-късно се разпространила в Египет от Йемен, където помогнала за откриването на кафенета в Кайро. Ранните кафенета са създадени и на места като Алепо в Сирия и по-късно, в началото на 16 век, в Истанбул, столицата на Османската империя. Ислямските власти също гледаха на тези места с подозрение, а кафенетата привличали интелектуалци, които се събирали да слушат музика и поезия и да обсъждат идеи.
Кафето се разпространява в Европа по два начина:
от Османската империя;
през морето от Мока, първоначалната точка на производство на кафе в Йемен.
Първоначално на консумацията на кафе в Европа се гледало с подозрение, защото се свързвало с мюсюлманската култура. Това ниво на културна съпротива е толкова ясно изразено, че през 1600 г. папа Климент VIII кръщава кафето, за да улесни пиенето му от християните. Това бележи нова ера в консумацията на кафе, по време на която то все повече губи културните си асоциации с исляма.
Кафето вече е една от най-популярните напитки в света и изследователите все повече твърдят, че пиенето на напитката е свързано с ползи за здравето.