Блогър, който се позиционира като пътешественик във времето PomeroySays, реши да сподели мислите си за бъдещето и каза, че още през 2054 г. много познати ни неща ще изчезнат завинаги. Ето неговия списък с предмети и явления, които според него няма да оцелеят до средата на века.

1. Ръчен часовник

Часовниците, създадени през 16 век, постепенно ще загубят значението си. Тъй като повечето хора преминаха към използване на смартфони, за да следят времето, необходимостта от ръчни часовници изчезна. Да, някои хора предпочитат да носят Apple Watch, но като цяло този навик ще избледнее в забрава.

2. Щати като Флорида

Пътешественикът твърди, че климатичните бедствия ще променят значително картата на света. Някои региони на Съединените щати, като Флорида, просто ще изчезнат, отстъпвайки място на нови климатични зони. Дори градове, считани за „климатични убежища“, могат да бъдат унищожени.

3. Хартиени книги

Докато книгите остават важна част от културата, след 30 години те вероятно ще съществуват само в цифров формат. Традиционните хартиени издания могат да изчезнат, отстъпвайки място на електронните книги, които са по-удобни и практични.

4. Касиери

Историята на касовите апарати датира от края на 19 век, но в бъдещето професията на касиерите ще изчезне. Големи търговски вериги като Target и Costco вече са внедрили системи за автоматизирано плащане и против кражба. В бъдеще няма да има нужда от касиери, тъй като технологиите заемат тяхното място.

5. Кина

Кината, някога популярни сред масите, също могат да изчезнат. С услуги за стрийминг като Netflix, традиционният формат за гледане на филми ще стане ненужен. Въпреки че на мнозина ще им липсва специалната атмосфера на киносалоните, реалността е, че повечето хора предпочитат удобството на домашното гледане.

6. Парични средства

Бъдещето на безкасовите транзакции вече е тук и след 30 години парите в брой ще изчезнат напълно. Картите и дигиталните портфейли напълно ще заменят банкнотите и монетите, а традиционните методи на плащане ще станат част от историята.

7. Истинско месо и зеленчуци

Генно модифицираните продукти като култивираното месо вече превземат пазарите и в бъдеще напълно ще изместят естествените продукти. Храната ще стане толкова изкуствена, че вкусът й ще бъде трудно сравним с това, което е била някога.

8. Учители

Въпреки че учителите няма да изчезнат напълно, броят на учениците ще намалее значително, което ще доведе до намаляване на броя на големите учебни заведения. Образованието вероятно ще се върне към формата на малки класове от 19 век.

9. Сервитьори в ресторанти

Ресторантите вече започват да преминават към автоматизация и до 2054 г. професията на сервитьорите ще изчезне напълно в заведенията. Автоматизираните системи ще приемат поръчки и ще доставят храна, а хората ще могат да се насладят на обслужване от роботи.

10. Работни места, които ще бъдат заменени от AI

Изкуственият интелект ще започне да измества много професии като писатели, фотографи и програмисти. Предвижда се, че AI може да замени милиони работни места в различни области.

Пътешественикът твърди, че в бъдеще ни очакват значителни промени; много неща, които смятаме за познати и неразделни, ще останат само спомен.