Предпочитаният алкохол може да разкрие дали човек живее здравословно, като почитателите на бирата по-често не спазват здравните препоръки от хората, пиещи вино или концентрати. Изводът е на американски учени, цитирани от ЮПИ.
Изследователите установяват, че пиещите бира се хранят по-некачествено, по-малко активни са и по-често пушат от тези, които пият вино, концентрат или комбинация от тях.
Тези фактори, свързани с начина на живот, могат да имат голямо значение за здравето на хората, които вече пият твърде много и рискуват да получат чернодробно заболяване, казва водещият автор на изследването д-р Маделин Новак от Училището по медицина в Тулейн.
"Прекомерната употреба на алкохол е водещата причина за цироза в САЩ, а свързаната с метаболитна дисфункция стеатозна болест на черния дроб бързо се увеличава", добавя Новак.
"Двата вида чернодробни заболявания често съществуват едновременно и промените в начина на живот са от ключово значение за управлението и предотвратяването на тези състояния, като се започне с разбирането на връзката между употребата на алкохол и лошото хранене", добавя Новак в съобщение за медиите.
За целите на проучването учените анализират данни от национално изследване на повече от 1900 пълнолетни американци, които пият алкохол. Респондентите са отговорили на подробни въпроси за хранителните си навици.
Около 39 процента са посочили, че пият само бира, 22 процента - вино, 18 процента - концентрат и 21 процента - комбинация от различни видове алкохол, съобщават изследователите.
Нито един от пиещите алкохол не се е доближил до резултата от 80 точки, който се счита за показателен за здравословно хранене в 100-точковия американски индекс на здравословното хранене.
Пиещите само бира са получили най-нисък резултат от 49 точки, пиещите вино - 55 точки, а пиещите алкохол и различни напитки - почти 53 точки, уточняват изследователите.
Почитателите на бирата също така отчитат най-висок общ дневен калориен прием и най-ниско ниво на физическа активност.
Разликите в храненето може да се дължат на това какви храни са предпочитани към различните видове алкохол, казва Новак.
Към бирата често се сервират високовъглехидратни храни с малко фибри и преработено месо. Виното обаче се съчетава с ястия с месо, зеленчуци и млечни продукти.
Възможно е различните храни да предизвикват желание за определен вид алкохол. Например пържени и солени храни да предразполагат към предпочитане на бира пред вино или концентрат.
Съобщение за изследването е включено в програмата на годишната среща на Американската асоциация за изследване на чернодробните заболявания.