Много топли напитки, като билкови чайове, имат успокояващи свойства, помагат за намаляване на тревожността и ви поддържат спокойни. От друга страна, много от тези напитки помагат и за естествено понижаване на кръвното налягане.

Експерти разкриха топлите напитки, които трябва да пиете всяка вечер, за да намалите кръвното си налягане и нивата на тревожност. She Finds пише за това.

Зелен чай

Зеленият чай е известен със съдържанието си на катехини, които са мощни антиоксиданти, които подобряват кръвообращението и насърчават здравето на сърцето. От друга страна съдържа и L-теанин, който е известен с успокояващия си ефект.

„Зеленият чай съдържа теанин, който помага за понижаване на кръвното налягане и действа като съединение против тревожност. Теанинът кара тялото ви да произвежда повече GABA, серотонин и допамин – успокояващи невротрансмитери, които помагат за подобряване на настроението и намаляване на тревожността“, казва д-р Ралф Уолдо.

Снимка: Freepik

Чай от лайка

Чаят от лайка съдържа флавоноиди, които могат да помогнат за подобряване на здравето. Освен това може да насърчи релаксацията и да намали безпокойството, което го прави чудесна топла напитка за пиене преди лягане.

"Чаят от лайка е известен със своите успокояващи свойства. Той съдържа апигенин, антиоксидант, който се свързва с определени рецептори в мозъка, което насърчава сънливостта и намалява безсънието. Топла чаша чай от лайка преди лягане може да понижи кръвното налягане и нивата на тревожност", експертни бележки.

Чай от джинджифил

Джинджифилът има много ползи за нашето здраве. „Чаят от джинджифил и куркума съдържа противовъзпалителните гингерол и куркумин, които могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане. Съединенията в джинджифила и куркумата подобряват циркулацията, като помагат на кръвта да тече по-свободно в тялото. Джинджифилът и куркумата също имат анксиолитичен ефект, действайки като естествена тревожност облекчаващи“, обяснява д-р Уолдо.

Снимка: Freepik

Чай ройбос

Чаят Ройбос е богат на антиоксиданти като аспалатин и нотофагин. Те могат да помогнат за намаляване на възпалението и допълнително да защитят сърцето. В допълнение, способността му да намалява нивата на хормона на стреса кортизол може да предотврати предизвиканите от стрес скокове на кръвното налягане.

„Чаят Ройбос съдържа полифеноли, които са полезни за здравето на сърцето и могат да подобрят кръвообращението, въпреки че прекият ефект върху понижаването на кръвното налягане е ограничен“, казва д-р Харолд Хонг.

Чай от корен на валериана

Чаят от корен на валериана помага за повишаване на нивата на гама-аминомаслена киселина (GABA) в мозъка, което има успокояващ ефект върху нервната система. GABA може да помогне за успокояване на мозъчната дейност, намаляване на тревожността и подобряване на качеството на съня.

„Чаят от корен на валериана помага за отпускане на тялото и насърчава съня, косвено понижавайки кръвното налягане“, казва д-р Хонг.

Чай от мента

Чаят от мента съдържа ментол, който отпуска кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението. Подобно на другите споменати чайове, той също може да облекчи напрежението и тревожността в тялото.

„Ментата действа като вазодилататор, като разширява кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане. Освежаващият, успокояващ аромат на ментовия чай също помага за облекчаване на безпокойството и насърчава релаксацията“, казва Уолдо.

Снимка: Freepik

Сок от цвекло

Въпреки че сокът от червено цвекло обикновено се пие студен или със стайна температура, експерт твърди, че може да се пие и горещ, за да изпитате релаксиращите му свойства.

„Нагряването на сок от цвекло няма да намали съдържанието на нитрати в него. Внимателното нагряване на сок от цвекло, подобно на начина, по който се правят билкови чайове, трябва да запази неговите полезни съединения, включително нитрати и антиоксиданти. Сокът от цвекло е богат на нитрати, които тялото превръща в азотен оксид .Това помага за отпускане и разширяване на кръвоносните съдове, подобрявайки кръвообращението и понижавайки кръвното налягане“, казва диетологът Вероника Раус.

Тя също така отбелязва, че проучванията показват, че пиенето на сок от цвекло може да "понижи систоличното кръвно налягане средно с 4,95 mm Hg. Тези нитрати действат чрез увеличаване на производството на азотен оксид, който отпуска кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението."

Този материал е само за информационни цели и не съдържа съвети, които могат да повлияят на вашето здраве. Ако имате проблеми, свържете се със специалист.

 

Превод: GlasNews.bg